ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествена заря-проверка в гр. Бяла по повод Освобождението на България

04 март 2011 16:44, Русенска митрополия
Тържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. Бяла

В навечерието на Националния празник - големия български празник 3 март - в гр. Бяла се проведе тържествена заря-проверка в памет за знаменателните събития през времето на освободителната за нас Руско-турска война от 1877–1878 година.

На площада пред храма „Св. Георги“ бяха строени представителни подразделения от Военния университет „Васил Левски“ в гр. Велико Търново. Военният оркестър изпълняваше патриотични маршове. Въпреки студеното време много граждани се бяха стекли, за да отдадат почит на героите, паднали за свободата ни.

На трибуната присъстваха много официални лица, сред които заместник-министърът на отбраната на Република България контраадмирал Минко Кавалджиев, който прие строя. Присъстваха зам.-областният управител на Русенска област, както и кметове и председатели на Общински съвети от областта и Северна България, генерали и висши офицери от страната. В събитието участие взе и църковна делегация, предвождана от Месемврийския епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, съпровождан от прот. Йоан Иванов – председател на българската църковна община в Букурещ, прот. Георги Атанасов – енорийски свещеник в Бяла, и Милен Бакалов, служител в митрополията.

Тържествена реч произнесе кметът на Бяла Юрий Симеонов. В словото си той изтъкна значението на града в хода на Освободителната война, станал вторият освободен град в България. Дълго време тук е била главната квартира на Руския генерален щаб по време на войната. От тук лично е наблюдавал бойните действия и давал насоки самият руски император Александър II. Сега в същата къща е устроен музей.

Спазвайки традицията, бяха споменати всички герои, паднали за Родината от основаването на България през 681 г. до сега. Под съпровода на военния оркестър военнослужещи и всички присъстващи изпяха химна на България.

При тътена на автоматните откоси, във вечерното небе на града се пръскаха разноцветните зарива на импозантната заря, впечатлила всички.

Вечна слава на героите, паднали за свободата на България! Вечна да бъде тяхната памет!

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Тържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. БялаТържествена заря-проверка по повод Освобождението на България в гр. Бяла
« предишна новинаследваща новина »