ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Официална църковна делегация от Света Гора-Атон посети България

04 март 2011 21:20, Българска Патриаршия
Официална църковна делегация от Света Гора-Атон посети България

За първи път от 1976 г. насам официална делегация на Свещения Кинотис на Света Гора - Атон посети България. Това е изключителна чест и голямо благословение за нашия православен български народ, тъй като такова благословение се дава трудно от управата на Атонските манастири. Делегацията пристигна в България по покана на президента на страната Георги Първанов, както и по покана на Пловдивския митрополит Николай и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, за да вземе участие в официалните тържества в София по повод Националния празник на страната 3 март и празненствата в Пловдив по повод 110 г. от рождението и 40 години от кончината на приснопаметния Български патриарх Кирил.

В София църковната делегация осъществи официални визити при Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, при президента Георги Първанов, както и в посолствата на Гърция и Русия в София.

В състава на делегацията са игуменът на Хилендарския манастир архим. Методий и представителите в Свещения Кинотис на Света Гора-Атон: йером. Григорий - на манастира "Ксенофонт", монах Никодим - на манастира "Св. Павел", монах Евтимий - на Зографския манастир и монах Силуан, брат на Хилендарския манастир.

След като взеха участие в тържествената конференция и освещаването на бюст-паметника на патриарх Кирил, в днешния следобед, делегацията от Света Гора посети Бачковската света обител. Там светогорските монаси се поклониха на гроба на приснопаметния предстоятел на БПЦ и отслужиха панихида за Светейшия патриарх Кирил в съборния храм на този древен манастир, където той се покои.

Посещението на делегацията от Света Гора-Атон е организирано от Балканското атонско сдружение, което има за цел да направи достояние на православните балкански народи духовното съкровище и традиции на Света Гора.

Предстои такова посещение и в столицата на Сърбия, Белград, на 24 март т. г.

Текст: Александра Карамихалева
Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »