ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празненствата на 3 март 2011 г. по случай 133 години от Освобождението на България от османско робство

04 март 2011 20:27, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празненствата на 3 март 2011

Тържествата, посветени на Трети март, по случай 133 години от Освобождението на България от османско робство, започнаха във Варна с празничен молебен за България, отслужен в катедралния храм „Свето Успение Богородично” от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. На площад "Свети Кирил и Методий" тържествено бе издигнато националното знаме, под музикалния съпровод на представителния оркестър на Военноморските сили.

След издигането на знамената бяха поднесени венци пред паметника на граф Игнатиев. По-късно шествието се отправи към паметника на загиналите украински воини в Освободителната война, открит през 2006 г. в Морската градина. Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи заупокоен молебен със свещениците към катедралния храм „Св. Успение Богородично”. Официалните гости и представители на различни политически партии поднесоха цветя и венци в памет на загиналите.

В 13,00 ч. пред Мемориала на загиналите руски воини и първите заселници в кв. „Владиславово” бе отслужен трисагий от Негово Високопреосвещенство.

Тържествата приключиха в 18,30 ч. на площад „Антон Новак” (пред Фестивалния и конгресен център), с тържествена заря и участието на представителни части от Военноморските сили.

По повод 133-годишнината от Освобождението на България, на този ден във Варненското езеро започва и до 6 март 2011 г. ще се проведе най-старата ветроходна регата „3 март”, с участници от София, Бургас, Несебър, Поморие, Каварна, Силистра и Търговище.

Снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Празненствата на 3 март 2011Празненствата на 3 март 2011Празненствата на 3 март 2011Празненствата на 3 март 2011
« предишна новинаследваща новина »