ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заупокойна литургия и панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх Стефан

05 март 2011 21:15, Българска Патриаршия
Панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх Стефан

В годината, в която се навършват 40 години от кончината на Българския патриарх Кирил, архиереите на Българската православна църква, свещенство и миряни се събраха в съборния храм на Бачковския манастир, за да отдадат своята синовна почит към приснопаметния ни предстоятел и да отправят съборно своите молитви за упокоение на душата му.

Патриарх Кирил се преставя в Господа на 7 март 1971 година и е погребан в подножието на чудотворната икона на Пресвета Богородица - Бачковска, както сам той пожелава. Ежегодно в най-близката събота до деня на кончината му в съборния манастирски храм „Успение на Пресвета Богородица” на тази древна обител се отслужва панихида в негова памет. Църковното изпълнение во главе със синодалните архиереи отправя молитви за упокоение на душата и на приснопаметния Български екзарх Стефан, който е погребан редом с патриарх Кирил, северно от централния вход на храма.

В ранната утрин на 5 март синодалните архиереи пристигнаха в ставропигиалния манастир в кортеж от Пловдив, където вчера взеха участие в празненствата, организирани от Пловдивската света митрополия по повод годишнините на Патриарх Кирил, който е бил и Пловдивски митрополит повече от 30 години.

Заупокойната св. Литургия и последвалата я панихида тази година бяха оглавени от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. В братско съслужение в памет на двамата достойни предстоятели на БПЦ, които се покоят там, взеха участие високопреосвещените митрополити: Сливенски Йоаникий, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий; преосвещените епископи: Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, и Агатоникийски Борис, игумен на Бачковския манастир, архим. Симон, брат на манастира, ст. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, и йером. Зотик, и. д. представител на Руската православна църква и прот. Добромир Костов, протосингел на Пловдивска митрополия и Ректор на Пловдивската духовна семинария.

Във вдъхновяващо слово игуменът еп. Борис припомни трудния път по възстановяването на самостойната Българска православна църква, като изтъкна ролята и значимостта на приснопаметния Български патриарх Кирил за възстановяването на нейното патриаршеско достойнство, за укрепването й и за издигането на авторитета й. Архиереят спомена, че не случайно в този манастир са погребани Екзарх Стефан, а по-късно и Патриарх Кирил, защото според историческото предание именно тук се е споминал и е бил погребан и последният Български патриарх преди падането ни под турско робство - Патриарх Евтимий Търновски.

Като очерта общите черти в живота и личността на двамата достойни предстоятели на БПЦ от най-новата й история, епископ Борис каза, че техните дела са дела на истински Христови последователи, истински пастири на своето паство, които в изпълнение на евангелския призив без колебание са положили душите си за своите ближни, за своите пасоми. „Светилници” назова еп. Борис двамата достойни наши приснопаметни предстоятели, които Бог е поставил на високо, за да светят на всички ни - съвременници и признателни потомци.

Той призова присъстващите да се обръщаме към историята на България и като се опираме на стожери като Патриарх Кирил и Екзарх Стефан, да се учим как достойно да служим на Бога, Църквата и народа си. И като имаме пред очите и сърцата си техния пример, да не се отклоняваме ни надясно, ни наляво от вярата, която са ни завещали, а да пренесем това безценно съкровище през днешното смутно и лъжовно време и го предадем неповредено на идните поколения.

Бог да прости приснопаметните български първойерарси Патриарх Кирил и Екзарх Стефан! Вечна и блажена да бъде паметта им!

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанСтобийски епископ НаумБачковската чудотворна иконаПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанНа клираПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх Стефан"Благословено царство..!"Панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанМалък входЧетене на АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеНегово Високопреосвещенство Сливенски митрополит ЙоаникийЧетене на св. ЕвангелиеПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх Стефан"Помени, Господи..."Велик входВелик входВелик входПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанВземете, яжте, това е Моето тяло...Епископ Борис проповядваПричастяване в св. олтар"Со страхом Божиим, верою и любовию приступите!"Панихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанНа клираПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанПанихида за приснопаметните първойерарси на БПЦ Патриарх Кирил и Екзарх СтефанГосподи, помилуй!Бачковският манастир
« предишна новинаследваща новина »