ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Вицепремиерът на България г-н Симеон Дянков отпразнува 3-ти март с най-младата БПЦО „Св. Георги” в САЩ

05 март 2011 22:52, Митрополия на САЩ, Канада и Австралия
Работен обяд с министър Дянков

С особена тържественост преминаха тази година честванията по повод Националния празник на България 3-ти март в най-младата българска църковна община „Св. вмчк Георги Победоносец” в Орландо, Флорида, защото гост на общината бе вицепремиерът на Р България и министър на финансите г-н Симеон Дянков.

Още сутринта министърът заедно с църковното настоятелство се срещна с представители на местната власт в кметството на град Орландо. Веднага след това се проведе работен обяд, на който настоятелството запозна вицепремиера Дянков с историята, дейностите и перспективите за бъдещото развитие на църковната община и необходимостта от нея за запазването на националното самосъзнание, вяра, език и култура на българските емигранти във Флорида.

Разстоянието от Вашингтон до Флорида е 1350 км и църковната община в Орландо е единствената българска църква, която макар и все още без собствен храм, води редовен църковен живот, принасяйки своите молитви за благоденствието и спасението на всички българи по света, за нашата скъпа Родина, за Негово Светейшество патриарх Максим, за високопреосвещения ни митрополит Йосиф, за нашата света Българска православна църква.

След обяда министър Дянков посети и се запозна със строящия се сръбски православен храм „Св. Петка”, където благодарение на протонаместник о. Любиша се отслужват и богослужбите на българската църковна община „Св. Георги”.

Кулминацията на тържеството настъпи в гръцкия православен храм „Света Троица”, където о. Любиша в съслужение с о. Константин от Гръцката православна църква, четец Владан и скоропостригания за четец на Българската православна църква Атанас Мегеров, отслужи трисагий за воините и поборниците, паднали за вярата и освобождението на България от турско робство. След това бе отслужен и благодарствен молебен за здраве и благоденствие на нашия български народ и на всички българи пръснати по света.

Тържеството по случай Националния празник на България завърши със среща на вицепремиера Дянков със сънародници българи от околните градове Джаксънвил, Тампа и Гаинсвил. Българчетата от клуб „Аз съм българче” трогнаха министъра, като го посрещнаха с хляб и мед, вързаха му изработена от тях мартеница и представиха програма, включваща песни, стихотворения и представление на художествена гимнастика с ръководител Соня Петрова.

Слово за 3-ти март произнесе г-н Филип Кусев, който заяви, цитирайки нашия митрополит Йосиф: „Трети мaрт е ден на преклонение! Ден, в който трябва да се помолим за всички, дали живота си за вярата и освобождението на Отечеството. Ден, в който да си припомним, че изпепелената от петвековни пожарища българска земя е поселена с народ, който през всички столетия на това жестоко робство е запазил непокварено свеж, изумително млад и активен своя народностен характер и своята православна вяра! Народ, който под своето човешко слово „Свобода” прибавя и клетвеното „или смърт”. Днес е ден, в който да изпеем „Вечная память!” за всички воини, български опълченци, български поборници, български будители и строители на Отечество България!”

Настоятелството на българската църковна община „Св. Георги” работи усърдно за набиране на средства за построяването на наш български православен храм в Орландо, Флорида. За повече информация посетете страницата на общината: www.SvetiGeorgi.org. Приканваме всички родолюбиви сънародници по света и в Родината да се помолят за успех на нашето начинание, а тези, които имат възможност, нека и да помогнат финансово за завършването на нашата христолюбива цел - да си имаме наша българска православна църква във Флорида.

Текст: Атанас Мегеров, секретар на БПЦО "Свети Георги"

 

 

Снимки

При строежа на храм "Св. Петка"Храмът, в който временно се черкуват членовете на БПЦОВ храм "Света Троица" по време на молебенаПевците и патронната икона на БПЦО изографисана в България от Мария МиневаОтец ЛюбишаОтец Любиша благославя министър ДянковОтец Константин разказва историята на гръцкия храм в ОрландоСнимка с министъраПоздрав с министъраПосрещане на министъраЧестита Баба Марта!По време на химна на БългарияБлагославяне на хранатаДецата от клуб "Аз съм българче"Децата от клуб "Аз съм българче"Децата от клуб "Аз съм българче"Децата от клуб "Аз съм българче" "Аз съм българче"
« предишна новинаследваща новина »