ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Сиропустна в Сливен

07 март 2011 10:26, Сливенска митрополия
Неделя Сиропустна в Сливен

6 март 2011 година, 16 часа следобед. Катедралният храм ”Св. Димитър” в Сливен е оживен. Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий вече е на архиерейския трон, а на клира са певците и всички свещенослужители от града, дошли за предстоящото всеопрощение. Храмът е изпълнен с богомолен народ. Започна вечерното богослужение, а след него и ритуалът на прошката. В края на вечернята митрополит Йоаникий говори за духовното значение на прошката и за предстоящия Велик пост. „Този пост е велик по време, велик по значение и велик по съдържание, но той няма да е спасителен за онези, които не са се простили с ближните си”, каза дядо Владика и продължи: ”Няма смисъл човек да измъчва тялото си с пост, ако преди това не се е простил с ближните си и в сърцето си таи омраза към тях”. Той даде прошка и поиска такава от всички клирици, църковнослужители и православни християни, с които е имал взаимоотношения в битността му на Сливенски митрополит и като прочете молитвата на св. Ефрем Сирин ”Господи и Владико на моя живот...”, започна чинът на Всеопрощението. При сладкогласното пеене на кондака ”Всем предстателствуеши, Благая…” свещениците, по старшинство, се покланяха пред иконите и искаха прошка от митрополита и помежду си с думите: ”Простено - прости!” Същото правеха и десетките християни дошли в храма за прошката.

Какво умилително тържество. От очите на някои християни се стичаха сълзи. Всеки пръв искаше да целуне ръка на другия и искрено да каже: ”Простено - прости!” Само човек с дълбок вътрешен мир може искрено да прости и да поиска прошка. Тя е условие за всеки християнин да приеме в сърцето си възкръсналия Спасител и да получи благодатните дарове на светата Евхаристия.

На Сирни заговезни прошка искат по-младите от по-старите, децата от родителите, младоженците от кумовете, кръщелниците от кръстниците.

 

 

Снимки

Неделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в СливенНеделя Сиропустна в Сливен
« предишна новинаследваща новина »