ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и дяконско ръкоположение на Неделя Сиропустна

07 март 2011 12:02, Софийска митрополия
Сиропустна неделя в столичния храм "Св. Неделя"

На 6 март - Неделя Сиропустна, в столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужението взеха участие храмовото духовенство, както и стажуващите в храма свещеници и дякони.

По време на св. Литургия Знеполският еп. Йоан пострига за „четец и певец“ на св. Църква Александър Тодоров от София. Новият иподякон е завършил Юридическия факултет към СУ, практикува като адвокат и преподавател в СУ, понастоящем изучава богословие в магистърските програми на Богословски факултет. Архиереят каза с какво голямо желание Александър пристъпва към това служение и му пожела с ревност да го изпълнява.

В тази последна неделя преди началото на Великия пост, с благословението на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и одобрението на Св. Синод на БПЦ, еп. Йоан ръкоположи в дяконски чин иподякон Красимир Светлозаров Поповски, на когото при ръковъзлагането му бе дадено името Козма, в чест на Козма Маюмски – един от великите песнописци на Църквата.

Архиереят го представи на църковното изпълнение: „Новоръкоположеният дякон е роден в гр. Бургас през 1980 година. В родния си град придобива средно образование в Техникума по механотехника, но Божият благ промисъл го води към св. Църква, затова се насочва към Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и успешно завършва паралелния курс. Продължава образованието си в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, където се димломира като бакалавър, а след това успешно защитава и магистратура във факултета по славянски филологии при известната старобългаристка проф. Климентина Иванова. Неколкократно участва, заедно с група учени в обгрижването на библиотеката в Зографската св. обител в Атон“.

Епископът се обърна към него: „Днес за първи път прекрачвате прага на светия олтар като свещенослужител… тези мигове човек не забравя и си спомня думите на св. Йоан Златоуст, който говори за високото достойнство, което има свещенослужителят с възможността да държи (за разлика от ангелите) в ръцете си Тялото и Кръвта Христови. Вие се призовавате към благодатно служение при първата йерархическа степен в духовно-благодатния живот чрез тайнството Свещенство… с познанията си в областта на славинистиката имате възможността в дълбочина да разбирате молитвословията в църковните богослужби, затова дерзайте и бъдете усърден в служението. На добър час с Божията благодатна помощ!“- пожела викарият.

В края на богослужбата Знеполският епископ отправи пастирско наставление към християните за духовното разположение, към което трябва да се стремим през настъпващия Велик пост (цялото слово може да чуете като аудиофайл под новината).

Като даде напътствия за изпълнението на телесния пост и определи молитвено правило през периода на Великия пост, архиереят пръв поиска прошка от всички пръсъстващи за всичко, което волно или неволно е сторил през годините на своето служение в Софийска митрополия. „Лек, спасителен и благодатен пост!“- пожела на всички архиереят.

Текст и снимки: Весела Игнатовa

 

 

Снимки

Великият входВеликият входЗнеполски еп. Йоан Сиропустна неделя в столичния храм "Св. Неделя"Сиропустна неделя в столичния храм "Св. Неделя"Сиропустна неделя в столичния храм "Св. Неделя"Иподякон Красимир ПоповскиПредставяне пред архиереяПредставяне пред архиереяПред архиереяПред архиереяПред архиереяОбличане на новия дякон"Достоин"Представяне на новия дяконЗнеполски еп. Йоан Дякон Козма ПоповскиЗнеполски еп. ЙоанСиропустна неделя в столичния храм "Св. Неделя"Ставр. ик. Антон Вълчанов

Файлове

« предишна новинаследваща новина »