ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Простено - прости"

07 март 2011 15:18, Софийска митрополия
Негово Светейшество патриарх Максим

Българският патриарх Максим, епископи, свещенство и миряни си взеха взаимно опрощение в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ и така заедно започнаха Великия пост.

Вечерта на всеопрощението преди началото на Великия пост е едно от най-вълнуващите събития в живота на цялата ни църковна общност. В митрополитска катедрала „Св. Неделя“ всички – духовенство, църковни служители и миряни - се обърнаха един към друг с думите: “Простено – прости”.

Традицията, в навечерието на Великия пост да се извършва всеобщо опрощение между християните, е продиктувана и утвърдена от текста на евангелското четиво, което се чете на св. Литургия в Неделя Сиропустна. В този ден то проповядва да прощаваме греховете на ближния, като се вгледаме самокритично в собствения си живот и да не забравяме истинските, духовните съкровища, които трябва да се стремим да събираме. Да поискаме прошка от онези, които сме обидили и да дадем прошка на онези, които нас са огорчили - това е нашето духовно задължение в този период на равносметка, душевно очистване и молитвен труд, към който св. Църква мъдро ни призовава.

В митрополитския храм „Св. Неделя“, Първойерархът на Българската църква бе тържествено посрещнат от десетки свещенослужители и стотици миряни. Сред присъстващите бяха и шестимата епископи, които са на послушание в Софийска епархия: Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод на БПЦ, Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство при храм-паметника „Св. Александър Невски”, Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, Левкийски Павел, Маркианополски Константин и Деволски Теодосий.

Полагащата се великопостна вечерня бе предстоявана от Негово Високопреподобие архимандрит Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел на Св. Синод.

За умилителното покайно настроение на стотиците вярващи допринесе сборната група певци (духовници и църковни певци от цяла София), ръководени от протойерей Кирил Попов.

След края на вечернята Негово Светейшество се обърна към преизпълнения храм с пожелание: „Нека със смирени сърца и искрена братска обич да наченем свещените дни на светата Четиридесетница, през които с телесен пост, искрени, покайни, горещи молитви и добри дела усърдно да се подготвим с радост да посрещнем свещените дни на Светлото Христово Възкресение“ - каза той и поиска първи прошка от присъстващите: “Аз първом моля да ми простите. И аз прощавам, и ви пожелавам леки и спасителни пости!“

След благопожеланието за спасителен пост патриарх Максим се поклони на олтарните икони и започна взаимното опрощение, като първи пристъпиха към Първойерарха на Българската църква епископите, след това софийското духовенство, което бе дошло в пълнота от всички храмове, а след това и миряните.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Посрещане на Негово Светейшество патриарх МаксимНеделя Сиропустна в храм "Св. Неделя"Неделя Сиропустна в храм "Св. Неделя"БогомолциБогомолцитеБогомолциНа певницата Архимандрит ДионисийАрхимандрит ДионисийНегово Светейшество патриарх Максим Негово Светейшество патриарх Максим  Неделя Сиропустна в храм "Св. Неделя"Неделя Сиропустна в храм "Св. Неделя"Епископите вземат прошка от Негово СветейшествоДуховниците и миряните в очакване на взаимно опрощение
« предишна новинаследваща новина »