ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Сиропустна в Троянската света обител

07 март 2011 15:32, Троянски манастир
Неделя Сиропустна в Троянската света обител

На 6 март в Троянската света обител бе отслужена тържествена света Литургия от преосвещения игумен Браницки епископ Григорий в съслужение с високопреподобните архимандрити Августин (Здравков) и Пахомий (Атанасов). Радостен факт за светата обител бе присъствието на осем ученици от Софийската духовна семинария, водени от възпитателя Николай Пенев. Осемте ученици са българи, родени извън пределите на България, но от български семейства - басарабски българи, българи от Западните покрайнини и от пределите на днешна Република Македония. Те изпълниха песнопенията от светата Литургия, ръководени от архимандрит Григорий (Лозев). През краткия им, но запомнящ се престой те подпомогнаха активно братството на светата обител, както на клира така и в манастирските послушания.

След края на светата богослужба преосвещеният игумен произнесе нравоучително слово за неделния ден - Неделята на Всеопрощението. Той напомни на вярващите за предходните три подготвителни недели - неделята на Митаря и Фарисея, на Блудния син и Месопустна - когато светата Църква ни учи през първата как подобава да се молим, през втората как да се каем за греховете си, а през третата ни разкрива картината на Страшния съд - как Спасителят в Съдния ден ще отдели праведни от грешни, както пастир отлъчва кози от овци. Той говори за смисъла на настоящата Неделя - прошката, като средство за примиряване с Бога и хората. Призова всички присъстващи всесърдечно да простят на всички, които по някакъв начин са ги наскърбили или обидили през годината, също сами да поискат прошка, както от семействата си и близките си, така и от всички, които по някакъв начин са засегнали. Така, примирени с хората и Бога, с очистени сърца да навлязат в попрището на поста. В края на проповедта си преосвещеният игумен поиска прошка на всички тези, които по една или друга причина няма да могат да дойдат на вечерното богослужение, както и на свой ред също им прости.

Братството на Троянската света обител проси прошка от всички читатели на сайта, като благопожелава леки и спасителни пости с традициония поздрав: „Простено- прости!”

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки- монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Неделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обителНеделя Сиропустна в Троянската света обител
« предишна новинаследваща новина »