ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първа част на Покайния канон на св. Андрей Критски в София

07 март 2011 21:56, Софийска митрополия
Стобийски еп. Наум

Тази вечер в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужено първото вечерно чинопоследование през Великия пост, което включва Велико повечерие и първата част на Покайния канон на св. Андрей Критски. По традиция на него се събират свещенослужители и християни от цяла София. Това съборно изпълнение на богослужебното последование е особено затрогващо и умилително. Припевите към стиховете на покайния канон „Помилуй мя, Боже, помилуй мя” се изпълняват от цялата църква, а тишината в храма напомня за молитвеното уединение и желание на християните да се отдалечат от всяка земна грижа и така достойно да се подготвят за приемане на св. Тайни.

Покайното богослужение тази вечер бе оглавено от Негово Преосвещенство Стобийски епископ Наум, главен секретар на Св. Синод, който според предвидената програма на Софийска св. митрополия прочете първата част на канона.

Молитвено участие взеха преосвещените епископи Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, и Тивериополски Тихон, председател на ПКСХП "Св. Александър Невски", архимандрит Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел към Св. Синод, множество предстоятели на храмове и столични свещеници.

Молитвените песнопения на Покайния канон, както и вдъхновяващите химни на Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, умело ръководен от протойерей Кирил Попов - дългогодишен диригент на мъжкия хор при митрополитската катедрала, а понастоящем председател на старинния храм „Св. Николай Мирликийски“.

В края епископ Наум се обърна към изпълнилите митрополитската катедрала столичани с наставническо слово за покаянието, като подчерта, че настъпилите дни са време за покаяние, пост и молитва.

Знеполският епископ Йоан, като благодари на Стобийския епископ Наум за участието му в богослужебния живот на Софийска епархия, призова християните особено през благоприятното време на Великия пост да бъдат редовно в храма за обща църковна молитва.

Видео от Словото на Стобийския епископ Наум, произнесено в храм "Св. Неделя" в първия ден на Великия пост, вижте тук:

 

&feature=youtu.be

Текст, снимки и видео: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Стобийският еп. Наум чете първата част на канонаДуховнициСтобийски еп. Наум чете първа част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСтобийски еп. Наум чете първа част на Покайния канон на св. Андрей КритскиСтобийски еп. Наум чете първа част на Покайния канон на св. Андрей КритскиБогомолциМолитваПевцитеПевците"Господи и Владико...""Слава Тебе, Боже наш..."Първа част на Покайния канон на св. Андрей Критски Стобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумСтобийски еп. НаумПърва част на Покайния канон на св. Андрей Критски Първа част на Покайния канон на св. Андрей Критски Ставр. ик. Антон Вълчанов се покланя на иконата на св. Андрей КритскиИкона на св. Андрей КритскиХрам „Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »