ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Сиропустна в Русенска епархия

08 март 2011 15:37, Русенска митрополия
На Неделя Сиропустна в Русе

На 6 март, Неделя Сиропустна, Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит, отслужи божествена св. Литургия в катедралния храм „Света Троица”, гр. Русе. В богослужението на епископа съслужиха ик. Георги Георгиев и протодякон Кирил Синев.

В своята проповед ик. Георги говори с примери от Свещеното Писание за прошката, с която започва Великият пост. Той помоли вярващите за прошка, “ако в някаква степен ние в нашата житейска и човешка немощ не сме били във времето на нашето служение на необходимата висота и сте забелязали у нас някои неща, които са ви съблазнили, ако не сме отделяли достатъчно време да беседваме и говорим с вас в изповед или в друго време за общуване, ако сме чели и говорили на език, който вие не разбирате, ако сме проявявали към вас евхаристийно негостоприемство и други неща, които нашата човешка немощ допуска, то моля да бъдем простени и вие прощавайте!”

В края на вечерното богослужение в Неделя Сиропустна в Православната църква се извършва взаимно опрощение. Така и в катедралния храм „Света Троица” в Русе се извърши тази служба, изключително затрогваща сърцето на всеки православен християнин, който съзнателно участва в богослужебния живот.

В края на богослужението митрополит Неофит се обърна към препълнената с вярващи катедрала с напътствия за прошката помежду християните, като каза: „Светата Четиридесетница е подражание на Христовия живот. Следвайки нея, ние се приближаваме до живота на Христа. А какво по-хубаво от това да чуваме Христовия зов: "Вие сте светлината на света" (Мат. 5:14). Господ Иисус Христос ни даде пример да си прощаваме един на други. Ние решаваме дали да бъдем опростени. Ако извършим това, което искаме на нас да извършат, ако направим това добро, което искаме да получим, ние ще изпълним Господния завет. Нека нашият път и нашият живот бъдат Христови. Амин!

Моля за прошка всички, които с нещо са получили оскърбление от мое смирение и в смирение ги моля да ми простят и Бог да ни дава сили да се трудим за наше добро, да бъдем истински Негови чеда; ако сме се отклонили от Него - да се върнем като Блудния син, и Той ще ни приеме в Своите обятия, и ще ни спаси”.

Пръв от солея поиска и даде прошка нашият архиерей, митрополит Неофит. Всички свещеници от гр. Русе бяха дошли взаимно да си поискат и да дадат прошка. На свой ред всички вярващи, дошли на тази служба, богата на неописуемо духовно-нравствено съдържание, поискаха от духовниците и един от други и съответно дадоха прошка.

Лесно е да наскърбиш ближния със слово или дело. По-трудно е да надмогнеш егоизма и гордостта си и да поискаш прошка. Не е лесно, но с Божията помощ, която ние вярващите реално чувстваме ежедневно във всички области на земното ни битие, и посредством благодатния живот на Православната ни църква сме призовани да простим на ближния.

Ето че Българската православна църква е жива и дейна. Всички нейни членове, свещенослужители и вярващи, си поискаха и дадоха прошка. С прошка и покаяние започнахме Великия пост.

Като не забравяме, че постът не е диета, пожелаваме на всички православни християни спасително духовно израстване по лествицата на св. Четиридесетница посредством общение с Христос.

Лек и спасителен духовен и телесен Велик пост!

 

 

Снимки

На Неделя Сиропустна в РусеНа Неделя Сиропустна в РусеНа Неделя Сиропустна в РусеНа Неделя Сиропустна в РусеНа Неделя Сиропустна в РусеНа Неделя Сиропустна в РусеНа Неделя Сиропустна в Русе

Аудио

Проповед на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »