ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Русенският митрополит Неофит прочете първата част от Покайния канон на св. Андрей Критски

08 март 2011 15:59, Русенска митрополия
Първа част от канона на св. Андрей Критски

През първата седмица на Великия пост в православните храмове се чете Покайният канон на св. Андрей Критски (†720 г.). От понеделник до четвъртък на тази първа седмица се чете по една от четирите части на канона. Целият канон на св. Андрей Критски се чете в сряда на петата седмица от Великия пост.

На 7 март митрополит Неофит прочете в катедралния храм „Света Троица” в гр. Русе първата част от Великия покаен канон на Критския архиепископ Андрей. Канонът се чете вмъкнат в последованието на Великото повечерие, преди изпълняването на тържественото великопостно песнопение „Господи на силите, с нас бъди”. На клира припевът на канона „Помилуй ме, Боже, помилуй ме” бе изпълняван от храмовото духовенство заедно с богослови, членове на русенската епархийска администрация. След прочитането на първата част от канона митрополит Неофит се обърна към вярващите с проповед върху съдържанието на канона. Негово Високопреосвещенство разказа също за отслужените заупокойни св. литургии, както и за научните конференции, проведени в чест на блаженопочиналия български патриарх Кирил, от чиято кончина тази година се навършват 40 години. Митрополитът прочете откъси от творчеството на преставилия се свързани с покаянието, поста и св. Причастие.

Приканваме багочестивите християни да вземат молитвено участие в това трогателно богослужение и заедно да изпросват Божията милост над нас, възгласяйки покайния припев на канона: „Помилвай ме, Боже, помилвай ме”.

Текст, снимки и видео: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Първа част от канона на св. Андрей КритскиЧетене на евангелското четивоЧетене на евангелското четивоАрхиерейско благословение

Аудио

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит 2

« предишна новинаследваща новина »