ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Работна среща на преподавателите в софийските богословски учебни заведения

09 март 2011 07:07, Софийска митрополия
Паметна снимка от срещата

На Неделя Сиропустна за първи път в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ се проведе среща на преподавателите от софийските богословски учебни заведения - Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“.

Целта на срещата бе да се постави основа за по-нататъшно ползотворно сътрудничество, да се създадат по-близки контакти и взаимоотношения между преподавателите в двете учебни заведения, за да има по-успешно изпълнение в тяхната обща работа на Божията нива - да ограмотяват и образоват християните - едните като преподаватели във висшата богословска школа, а другите като учители и възпитатели в средното духовно училище.

Срещата се състоя в аулата на Софийската семинария, където на чаша кафе и при неформално общуване бяха поставени редица въпроси, свързани с преподавателската дейност и подбора на педагогическите кадри. Обсъдени бяха възникнали през годините проблеми и обменени мисли за формите и начините за по-добро бъдещо сътрудничество.

Ректорът на Софийската семинария - ставроф. ик. д-р Захарий Дечев, който е основен инициатор на събитието, приветства гостите с добре дошли и изказа своята радост за осъществената среща, като изрази надежда тя да даде добри плодове в бъдеще.

„Нашите юноши стават ваши студенти и така имаме обща грижа за изграждането на богословите и свещенослужителите на Българската църква… Както днес, на Сиропустна неделя, сме заедно, нека така да бъдем и занапред, за обща ползотворна работа!“ - пожела отец Захарий.

От името на преподавателите на Богословския факултет деканът доц. д-р Емил Трайчев благодари за поканата и отбеляза, че в годините двете учебни заведения винаги са се подпомагали, а днес с голямо желание са приели идеята за една по-тясна взаимовръзка между „стожерите на Българската православна църква, каквито са Богословският факултет и Софийската семинария“ - каза той.

В дух на братска задружност премина тази първа по рода си среща и всички приеха, че личните контакти и по-честите събирания на преподавателския състав биха довели до по-добри резултати и в двете школи.

Разговорите продължиха в семинарската трапезария, където домакините бяха подготвили празничен обяд. Набелязани бяха някои конкретни идеи за скорошни съвместни инициативи, а ректорът изказа своето гостоприемство за гости на БФ.

„Вашите гости, нека бъдат и наши!“ - отправи покана той и запозна присъстващите с подобренията, които са направени през последните месеци в битовите условия на учениците (обновени стаи с алуминиева дограма, нови легла, матраци, спално бельо и завивки), отбеляза подобренията в семинарската трапезария, в храната и интериора, разказа за подготвяните в момента кабинети и един специален кабинет за мултимедийно обучение, като обяви, че в скоро време ще се предостави възможност на учениците да свирят и на пиано и др.

Срещата завърши с взаимно опрощение и удовлетворение от подетата инициатива между Богословския факултет и Софийската духовна семинария, с упование за продължение на това добро начало и с надеждата за богати плодове от общото сътрудничество.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Деканът на БФ и ректорът на СДСРекторът посреща гоститеРекторът посреща гостите Ректорът посреща гостите  Ставроф. ик. д-р Захарий ДечевДоц. д-р Емил ТрайчевРаботна среща в СДС Работна среща в СДС Работна среща в СДСРаботна среща в СДСРаботна среща в СДССреща на преподавателите от софийските богословски школи Среща на преподавателите от софийските богословски школи Среща на преподавателите от софийските богословски школи "Отче наш, Който си на небесата..."Празничен обяд в семинарската трапезарияПразничен обяд в семинарската трапезарияПразничен обяд в семинарската трапезарияПразничен обяд в семинарската трапезария"Многая лета!"Отец Захарий разговаря с доц. д-р Иван ХристовГ-н Средков и доц. Иван РашковГ-н Игнатов и доц. д-р Божидар АндоновГ-н Игнатов и г-н Симеон ГеновСеминарски учителиПроф. Иван Желев и отец ЗахарийРазговорите дълго продължиха...Семинарската колегия в ректорския кабинет
« предишна новинаследваща новина »