ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обител

09 март 2011 13:16, Троянски манастир
Празникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обител

На 9 март, когато Църквата отбелязва паметта на светите Четиридесет Севастийски мъченици, пострадали мъченически за Христа през 320 г., в Троянския манастир беше отслужена първата за Великия пост Литургия на преждеосвещените Дарове.

След подобаващото великопостно последование, съдържащо полунощница, утреня, часове и изобразителни, започна вечернята със светата Литургия. Тя беше оглавена от преосвещения игумен - Браницки епископ Григорий, в съслужение с високопреподобните архимандрити Августин (Здравков) и Пахомий (Атанасов). Това е първата архиерейска Преждеосвещена света литургия в новата история на светата обител.

След края на богослужбата тези братя и богомолци, които се бяха подготвили чрез особено строгия подвиг „тримирене”, бяха причастени лично от игумена. Той пожела на тях и на всички присъстващи Бог да им съдейства и да ги подкрепя през останалата част на поста, за да могат с очистени сърца и души да посрещнат светлия празник на Христово Възкресение!

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Празникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обител"Благословено царство..."Псалом 103Празникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителЧетене на 18 катизмаПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обител"Господи, воззвах..."Малък вход"Благословен вход святих Твоих"Празникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обител"Премудрост, прости!"Четене на паримиите"Свет Христов просвещает всех!""Да изправится..."Празникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обител"Нине сили небесния"Празникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителПразникът на светите Четиридесет Севастийски мъченици в Троянската света обителЗаамвонна молитваОтпуст
« предишна новинаследваща новина »