ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Историческа богослужба

09 март 2011 14:27, Митрополия на САЩ, Канада и Австралия
Митрополит Йосиф на архиерейския трон

След почти четири десетилетия извън диоцеза на БПЦ, македоно-българската църква "Св. Георги" в Торонто, Канада, се завърна у дома - към диоцеза на Българската православна църква - БП. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква, Негово Високопреосвещенство Йосиф - митрополит на САЩ, Канада и Австралия, отслужи тържествена св. Литургия на Неделя Сиропустна.

В самото начало на богослужбата митрополит Йосиф положи върху Престола на храма св. Антиминс, подписан от Негово Светейшество Българския патриарх Максим, като знак на приемане на тази енория в обятията на Майката църква.

Скъп гост бе протопрезвитер професор Благой Чифлянов, който заедно с протойерей Борис Дрангов влезе в радостта на домакина протойерей Николай Георгиев.

Бог дава не както светът дава! За да е радостта още по-голяма, преди Утренята митрополит Йосиф започна пълния чин на приемане в светото Православие на Барбара, която идва от англиканската общност, но вече познава нашата вяра много добре. След надлежна изповед в предишния ден и усърдна подготовка с пост и молитва, в притвора на храма пред събраното множество, в безупречна вероизповед тя изрече догматите и истините на Православната вяра, обеща се на послушание към Българския патриарх Максим и митрополит Йосиф, след което бе въведена от архиерея в центъра на храма, за тайнството Миропомазание. След молитвите и помазването със свето Миро той я облече в дълга бяла одежда, и така тя стоя до края на св. Литургия, когато със страх и трепет за първи път прие истинските Тяло и Кръв Христови.

Заедно с нея от ръката на митрополита приеха св. Причастие и други енориаши, между които всички членове на Църковното настоятелство. След напътствени слова от митрополит Йосиф настоятелите тържествено се заклеха да изпълняват предано църковния си и патриотичен дълг, като служат искрено и вярно на Бога, Българската православна църква и македоно-българската енория при храма "Св. Георги".

Както в почти всички задгранични енории, така и тук веднага след отпуста на св. Литургия започна вечернята, в края на която след прочувствената и духовно съдържателна проповед на митрополит Йосиф всички се опростиха взаимно, за да встъпят в дните на Великия пост достойно и по евангелски очистени.

Сякаш символиката на пътуването към Възкресението, обрисувана в приемането на блудния син в отеческите, изпълнени с любов обятия, и в смирено наведената глава на митаря в храма, изпълваше всеки миг от този исторически ден. Завръщането и приемането у дома с прошка и обич бе почувствано и споделено от всички – и от миряните, и от архиерея. Божията благодат бе осезаема в това съобщество от вярващи, които търсеха Бога и Неговата правда в това, което вършеха.

След светата богослужба цялото множество се отправи към салона на храма, където Негово Високопреосвещенство беше посрещнат от председателя на църковното настоятелство д-р Симеон Симеонов, редом до специално приготвената и поднесена от г-жа Евда Марангос традиционна погача хляб и сол.

В символиката на това посрещане остана невидимата за повечето хора огромна работа, която д-р Симеонов и настоятелите свършиха, докато се стигне до този ден. Но Небесният ни Отец, Който вижда на тайно, въздава наяве. След благославянето на трапезата всички се усладиха от вкусните ястия, както подобава на Сирни заговезни. Женската секция при храма, начело с най-уважаваната и обичана от всички г-жа Живка Джордж, за пореден път се беше погрижила да зарадва всички с изкусните си постни ястия и неуморна работа.

Всеобщата радост на православното изпълнение, че намери свой обичен духовен наставник и пастир в лицето на митрополит Йосиф, се съедини с неговата радост, че приема под омофора си тези благочестиви люде, които искрено и предано съхраняват вярата и обичаите си през всичките тези години, макар и далеч от Родината.

Дано Бог е милостив към нас и за в бъдеще, а историята да помни това знаменателно събитие!

Текст: протойерей Николай Георгиев
Снимки: енорията при храм "Св. Георги", Торонто

 

 

Снимки

Митрополит Йосиф показва новия антиминсМитрополит Йосиф и протойерей НиколайМитрополит Йосиф и църковното настоятелствоМитрополит Йосиф благославя трапезата
« предишна новинаследваща новина »