ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Четиридесет мъченици в с. Езерово, Варненско

09 март 2011 16:44, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът на св. Четиридесет Севастийски мъченици в с. Езерово

На 9 март 2011 г., когато Църквата чества паметта на светите Четиридесет Севастийски мъченици, енорийският храм „Св. вмчк Гeорги Победоносец" в село Езерово отбеляза своята 15-годишнина от първата копка на храма.

Преждеосвещена света литургия отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с иконом Стефан Ханджийски, протойерей Теодор Стойчев и дякон Йордан Георгиев.

Сред официалните гости на празника бе и кметът на с. Езерово, г-н Тодор Гушев.

След светата Литургия бе отслужен празничен водосвет от прот. Теодор Стойчев - председател на църковното настоятелство при храма.

Храмът е построен през 1997 г., като първоначалната идея е била да бъде посветен на свети Четиридесет мъченици. По настояване обаче на местното население, храмът приема името на свети великомъченик Георги.

Негово Високопреосвещенство сподели интересен случай относно организацията за първата копка на храма. Серия от неотложни ангажименти възпрепятствали срещата на митрополита с църковното настоятелство. И когато първата копка била извършена на 09.03.1996 г., се оказва, че по „странно съвпадение” това е същият ден и месец на последната неуспешна среща... но през 1995 година.

Проповедта на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил вижте тук:

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

Снимки

Празникът на св. Четиридесет Севастийски мъченици в с. ЕзеровоПразникът на св. Четиридесет Севастийски мъченици в с. ЕзеровоПразникът на св. Четиридесет Севастийски мъченици в с. ЕзеровоПразникът на св. Четиридесет Севастийски мъченици в с. Езерово
« предишна новинаследваща новина »