ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Четиридесет мъченици във Врачешкия манастир

09 март 2011 20:02, Ловчанска митрополия
Храмов празник на Врачешкия манастир

Една от духовните перли на нашето отечество – Врачешкият манастир, днес чества своя храмов празник.

По случай празника Преждеосвещена св. Литургия отслужи епархийският архиерей - Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, заедно с високопреосвещения Неврокопски митрополит Натанаил и в съслужение с духовници от Ловчанска, Неврокопска и Софийска епархии.

Митрополит Гавриил припомни на вярващите, дошли да почетат празника, житието на светите мъченици и отбеляза един случай от житието на св. Василий Велики, когато той заедно със св. Ефрем Сирин дълго разговаряли върху подвига на св. Четиридесет мъченици. Ако тези велики светци са намерили духовно вдъхновение от възвишения пример на Севастийските мъченици, то колко повече ние днес трябва да им подражаваме в почитанието на светиите и да възлагаме всичкото си упование на Бога всеки ден.

След св. Литургия бе отслужен водосвет и осветен традиционен корбан.

По молитвите на светите 40 Севастийски мъченици, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

 

 

Снимки

Храмов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастирЛовчанският митрополит ГавриилХрамов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастирХрамов празник на Врачешкия манастир
« предишна новинаследваща новина »