ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Месемврийският епископ Яков прочете втората част от канона на св. Андрей Критски

09 март 2011 21:55, Русенска митрополия
Четенето на втората част от канона на св. Андрей Критски

Първата седмица на Великия пост поставя акцент на покаянието, затова през делничните богослужения свещенослужителите са облечени и в черни одежди – символ на скръбта и съжалението за нашите грехове. Редът на утринните и вечерни богослужения също претърпява известни промени, като песнопенията са своеобразни апели към вярващите да осъзнаят своите грехове, да се разкаят за тях и да се отърсят от тях чрез тайнството изповед. Един от главните инструменти на Църквата за добиване на покайно настроение е Канонът на св. Андрей Критски – текст, изпълнен с емоции, докосващи всяко сърце. Всеки един стих е вик на критския светител към самозабравения и обладан от забързания ритъм на живота човек да погледне в себе си и обърне внимание на своята душа, напомняне за тленността ни и спешността, с която всеки трябва да принесе плодове на покаяние.

Във вторник, 8 март, според утвърдената програма за богослуженията през първата седмица на Великия пост в храм „Св. Георги” втората част на канона на св. Андрей Критски прочете Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков, викарий на Русенския митрополит. Покайният припев на канона „Помилвай ме Боже, помилвай ме” изпълняваха митрополит Неофит, храмовото духовенство и служители на св. Русенска митрополия.

След прочитането на втората част от Канона на св. Андрей Критски епископ Яков се обърна от солея към вярващите с проповед, посветена на покаянието, ключова дума в това трогателно великопостно последование.

„Преподобни отче Андрее, моли се на Бога за нас!”

 

 

Снимки

Втората част от канона на св. Андрей КритскиЧете се втората част от канона на св. Андрей КритскиДуховнициВтората част от канона на св. Андрей Критски
« предишна новинаследваща новина »