ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Открит урок в Доростолска епархия по повод 68 години от Холокоста

10 март 2011 18:18, Доростолска митрополия
68 г. от Холокоста

Днес, когато в цял свят отбелязват това мрачно и тежко минало, тегнало върху еврейската общност в света, в силистренското СОУ ”Н. Й. Вапцаров” - 11а клас имаха открит урок със заглавие „Урок по достойнство”.

Гости на открития урок бяха Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, г-жа Цветана Цанова - секретар на регионалния комитет на "13 века България", г-жа Бисерка Костова - директор на СОУ ”Н. Й. Вапцаров”, г-н Аврам Леви – председател на сдружение „ШАЛОМ” - Силистра, представители от Регионалния инспекторат.

На откриването на урока присъстваха ученици от малките, но също и от големите класове, които бяха съпричастни към това тежко минало. Беше направен и конкурс на тема ”Цената на човешкото добро”, след което победителите бяха наградени от г-жа Цанова.

В своето слово Доростолският митрополит Амвросий разказа как митрополит Кирил е заявил: „Аз ще се кача първи във влака...”, и така именно България е спасила 50 000 евреи от лагерите на смъртта. Българският народ може да се радва и да се гордее с това, че е спасил толкова хора и че не е изпадал в омраза към еврейския народ. Всички ученици бяха въодушевени от разказаното.

След открития урок митрополит Амвросий раздаде за благословение на всички присъстващи иконки „Св. Богородица”- Йерусалимска.

Текст и снимки: Йордан Петров

 

 

Снимки

68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от ХолокостаМитрополит Амвросийг-н Аврам Леви г-жа Цветана Цанова68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68г.Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста68 г. от Холокоста
« предишна новинаследваща новина »