ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архимандрит Емилиан прочете третата част от канона на св. Андрей Критски

10 март 2011 21:18, Русенска митрополия
Четене на третата част от канона на св. Андрей Критски

В сряда на първата седмица от Великия пост в православните храмове се отслужва и първата за годината Преждеосвещена св. Литургия. Тя представлява свързано с вечернята последование, на което християните имат възможност да се причастят със св. Дарове, осветени предварително на една от двете византийски литургии – на св. Василий Велики или на св. Йоан Златоуст, извършени по-рано. Осветените Дарове се съхраняват в дарохранителница, разположена на св. престол. Преждеосвещената св. Литургия е характерна за св. Четиридесетница. Тя е „непълна” св. Литургия, тъй като отсъства частта за освещаването на Даровете от хляб и вино в същински Тяло и Кръв Христови.

На 9 март третата част от Великия покаен канон на св. Андрей Критски прочете Негово Високопреподобие архимандрит Емилиан в храм „Св. Богородица” в Русе. След това архимандритът прочете проповед за покаянието и поста.

Последната, четвърта част от покайния канон, ще прочете архимандрит Виктор (Мутафов) в русенския храм „Св. архангел Михаил”.

 

 

Снимки

Четене на третата част от канона на св. Андрей КритскиЧетене на третата част от канона на св. Андрей КритскиЧетене на евангелското четивоДуховници
« предишна новинаследваща новина »