ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Четвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критски в столичния храм „Света Троица”

10 март 2011 22:30, Софийска митрополия
Храм "Света Троица", кв. "Разсадника"

Тази вечер в столичния храм „Света Троица”, кв. „Разсадника“, бе отслужена четвъртата част на Покайния канон на св. Андрей Критски. Съгласно програмата на Софийската св. митрополия за съборните богослужения през Великия пост тази последна част от покайното моление бе прочетена от Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала “Св. Неделя“.

Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, взе молитвено участие на вечерното последование. Множество предстоятели на храмове, столични свещеници и миряни са събраха на съборната покайна молитва. Умилителните песнопения на канона, както и Великото повечерие бяха изпълнени от Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов, и клиросните певци на храма.

В края на молитвеното последование ставр. ик. Мина Минчев произнесе вълнуващо слово, в което говори за покаянието и молитвата, които трябва да извършим през св. Четиридесетница. Като приведе примери от св. Евангелие за искрено покаяли се грешници, проявили смирение, отец Мина ни призова да осъзнаем тежестта на греховете си и да имаме искрено разкаяние за тях, духовно да бодърстваме и да имаме постоянна сърдечна молитва, защото не знаем ни деня, ни часа, когато Бог ще ни призове. "Докато е време да положим всички усилия да се очистим от греховете си, да отворим дверите на сърцето си и да приемем Христос!“ - каза отецът (цялото слово може да видите и чуете в края на новината).

След отпуста на великопостната вечерня Знеполският епископ Йоан изрази благодарност от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим към председателя на митрополитската катедрала, на Свещеническия хор, свещенослужителите и храмовото духовенство и на всички, дошли в храма да се слеят в покайно чувство пред Господа.

„Покайният канон е за поука, изобличение, назидание за всички нас. Без покаяние няма спасение - каза още епископът -… духовната цел на човека е често да отваря книгата на своята съвест и нея да изучава“. Като припомни думите на св. Андрей, с които той възкликва: "Обърни се, моя душо, покай се, скришното разкрий!... Пред Тебе коленича, Иисусе, съгреших, очисти ме!", епископът призова онези, които ще преклонят колене пред своя изповедник да не забравят, че той (изповедникът) е само с в и д е т е л, и скришното трябва да разкрият, за да бъдат благоприятни на Господа.

Текст, снимки и аудиозапис: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Четвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критски Ставр. ик. Мина МинчевСтавр. ик. Мина Минчев прочете четвъртата част на Покайния канонЧетвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критски Четвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критски ПевцитеПевцитеПевцитеСтавр. ик. Мина МинчевЧетене на св. ЕвангелиеЧетвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критски Знеполски еп. ЙоанВ храм "Света Троица" бе прочетена четвъртата част на Покайния канонВ храм "Света Троица" бе прочетена четвъртата част на Покайния канонЗнеполски еп. Йоан и предстоятелят на храма - свещеник Александър ЛашковЧетвърта част на Покайния канон на св. Андрей Критски

Файлове

« предишна новинаследваща новина »