ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 5 на „Църковен вестник”

11 март 2011 15:20, Българска Патриаршия
Брой 5/2011 г. на „Църковен вестник”

Свидетели за Истината пред света. Това е темата на настоящия брой 5 на официоза на БПЦ - „Църковен вестник”. Материалите подбрани в него ни припомнят, че една от основните мисии на Христовите последователи е да свидетелстват с думи и дела за Истината - Христос, да бъдат „солта”, която „осолява света” и възпира развалата.

Такъв е бил Патриарх Кирил - превел родната ни Църква през едни от най-тежките й години - белязани от схизмата, Втората световна война и идването на атеистическата власт. С вдъхновеното си слово, плод на което е и многобройното творчество, което ни е завещал, с достойното си поведение, с християнското дръзновение, с което е отстоявал Православната вяра и интересите на БПЦ, той е пример и вдъхновение за своите съвременници и за признателните потомци. За конференцията и заупокойната богослужба в София по повод честването на 110 години от рождението и 40 години от кончината на приснопаметния първойерарх на нашата Църква четете на стр. 1, 2, 3.

Тук ще прочетете и за един друг достоен архиерей на родната ни Църква - приснопаметния Видински митрополит Неофит, чиято 40-годишнина от кончината чествахме на 26 февруари т. г.

За нуждата от благовестие извън Църквата и за някои особености в подхода към нехристияните, за мисионерството като цел на съществуване на Църквата в света, на присъствието й в човешката история между първото и второто пришествие на Господа разговаряме с Кременчугски и Лубянски еп. Тихон от Украинската православна църква. Кръстил се на 23 години, починал на 42 г., през немногото години на своето служение той посвещава неуморно и всецяло силите си и дните на своя живот в Христа, за да свидетелства пред света за Христос, за Истината, Която сам открива сред усърдно търсене. Както ще се уверите, за него в пълна степен важат думите на премъдрия Соломон: „Достигнал съвършенство в кратко време, той е навършил дълги години; защото душата му е била угодна Господу”. Интервюто на Александра карамихалева с еп. Тихон озаглавено "Да си верен в малките неща" четете на стр. 1, 4, 5.

През своето повече от 2 хиляди годишно съществуване, по примера на своя Основател - Господ Иисус Христос, приел мъченическа смърт на Кръста заради нашето спасение, Църквата Христова непрестанно се оросява от кръвта на своите мъченици и от покайните сълзи на подвижниците. Мъчениците за вярата са свидетелствали със своя живот и с подвига си за непреходната ценност на живота във и със Христа, за радостта да бъдеш с Него, за готовността да Му бъдеш верен даже до смърт. За естеството на мъченическия подвиг и за вечната актуалност на мъченичеството е статията „Мъченичеството - свидетелство за Истината” с автор свещ. Николай Ненароков, в превод на ик. Павел Гърбов. Статията е своеобразна препратка към предстоящото историческо събитие за БПЦ - причисляването към лика на светиите на мъченически загиналите жители на Батак и монасите от Априлци. - стр. 6.

На същата страница ще откриете и поучение от старец Йосиф Исихаст за това как да приемаме изкушенията, които ежедневно ни връхлитат при взаимоотношенията с хората около нас и как да ги обръщаме в „камък за издигане”.

Една прекрасна статия на архим. Епифаний (Теодоропулос), която за нас е подбрал и превел Алексей Стамболов, ще ни даде отговор на въпроса: как е възможно Божията благост да се съгласува с учението за вечните мъки. От статията „За вечните мъки” ще разберете и какво е адът. Като привежда поредица примери от живота и от съдебното право, авторът логично ни довежда до разбирането, че последствията не съответстват по време на деянието. Но и изрично прави уговорката, че догматите на Църквата са тайнства, които превъзхождат човешкия ум и трябва да ги приемаме с вяра. Статията четете на стр. 7.

На същата страница г-жа Людмила Димитрова ни представя великия руски писател Н. В. Гогол в едно различно амплоа - като разяснител на св. Божествена литургия. Със своя недовършен труд „Размишления за Божествената Литургия” (малка част от който ви предлагаме) той цели да възбуди у съотечествениците си ревност по Бога и да постигнат по-дълбоко и непосредствено изживяване на Тайнствата на Църквата. Този труд е и пример за смирено посвещаване на един изключителен писателски талант в служение на Бога и на ближните. - стр. 7.

В едно увлекателно поклонническо пътуване ще ни поведе пътеписът „Един ден в манастира на стареца Георги Карслидис” с автор прот. Емил Паралингов. Материалът ще ни запознае с един съвременен верен Божий служител - новоизповедника Георги Карслидис, наричан още и Драмски, и ще ни разходи из манастира „Св. Възнесение”, в с. Таксиархи, край Драма, в който той се е подвизавал в последните години от живота си и където се намира гробът му. Първата част от пътеписа четете на стр. 8.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Цена за годишен абонамент за 2011 г. - 26 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" № 4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

По-долу прилагаме талон за абонамент на "Църковен вестник".

Текст: Александра Карамихалева, редактор на "Църковен вестник"

 

 

Снимки

Талон за абонамент на "Църковен вестник"
« предишна новинаследваща новина »