ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в гр. Видин

12 март 2011 11:46, Видинска митрополия
Тодоровден в гр. Видин

Първата събота от Великия пост по стародавна традиция, установена благодатно от светите отци, всички православни християни си спомняме за едно дивно събитие, чудо в историята на Христовата църква, което показва великата Божия милост и застъпничество на светиите за нас.

Събитието е свързано със св. Теодор Тирон, който се явява и предупреждава христолюбивия народ да не яде нищо закупено от пазарите, защото е било напръскано с идоложертвена кръв, а да си варят жито с мед, с това да се хранят и да се предпазят от осквернение.

Тази събота тържествено се отбелязва в Православната църква от тогава и до днес като велик ден на Божия благодатен покров над нас.

В старопрестолния гр. Видин, в единствения във Видинска епархия храм, посветен на св. мъченик Теодор Тирон, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе отслужена Божествена св. Литургия от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий в съслужение с енорийския свещеник протойерей Мариан Стефанов.

Светата Литургия бе отслужена с голямо благоговение, като молитвените песнопения изпълни архимандрит Евтимий.

Епископ Сионий благослови благочестивите християни, припомни им днешното събитие и живота на св. Теодор и пожела по неговите молитви Бог да ни пази всички от всяко зло.

По традиция на този ден храмовете са изпълнени с причастници, които благоговейно пристъпват към светата Чаша. Така бе и сега. Бе осветено и коливо за спомен на повелята на свети Теодор Тирон.

След светата Литургия от храм "Св. Теодор Тирон" до Видинската света митрополия, а след това и до катедралния храм на Видин се проведе скромно конно шествие, което завърши с молитва за благословение на вярващите, както и на животните, прочетена от архимандрит Поликарп, председател на храма, при присъствието и благословението на Величкия епископ Сионий.

Всички бяха поръсени за здраве и духовна радост.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Тодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. ВидинТодоровден в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »