ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в Търговище

12 март 2011 15:29, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Тодоровден

Св. Златоустова литургия отслужи в храм „Свети Йоан Рилски” гр. Търговище ставрофорен иконом Славчо Проданов. Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон и предупреждението, което той отправя 50 години след смъртта си към първите християни - да не купуват храна от пазара, защото е опръскана с идоложертвена кръв.

Бе осветено коливо – варено жито и мед. В проповедта си отец Славчо, като припомни за днешните събития, честити празника и каза още: „Страшни, мъчителни и кървави сцени при утвърждаването на християнството. Но се чува само победната песен на вярата и любовта. Песента на мъчениците Христови се издига над ръмженето на зверовете, над свистенето на мечовете, над горящите огнени пламъци. Прочее, нека вървим по пътя, който е посочен и осветен от великите християнски мъченици, един от който е и днес честваният св. вмчк Теодор Тирон, за да кажем заедно с апостола: „Това е победата, която победи света – нашата вяра!”

Всички миряни си взеха от коливото и се отправиха към площад "Свобода", където бе отслужен водосвет от ставрофорен иконом Славчо Проданов и протойерей Димитър Байков.

За празника се бяха погрижили Тодор Янакиев, Тошко Райчев и Тодор Стоянов. Три кончета прилежно чакаха да бъдат закичени и символично нахранени с питка и жито. Валентина Радева – директор на Обединен детски комплекс–Търговище, обяви два конкурса. Първият - за детска рисунка на кон, и малките художници започнаха да творят върху импровизираните платна. Другият конкурс бе за най-дълга коса. Момиченцата се засуетиха и заставаха мирно, за да може журито да измери косите им.

А на площада, децата от танцов ансамбъл „Търговище” излизаха за своя дебют.

Честит празник!

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Тодоровден Тодоровден Тодоровден Тодоровден Тодоровден Тодоровден Тодоровден Тодоровден Тодоровден Тодоровден
« предишна новинаследваща новина »