ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Максим взе участие в богослужението за Тодоровден в Синодния параклис

12 март 2011 17:14, Българска Патриаршия
Светейшият патриарх Максим благославя богомолците

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благослови днес служителите на Светия Синод и християните, които по традиция на Тодоровден се черкуват в параклиса „Св. цар Борис - Покръстител” в Синодната палата. Светата Литургия за празника оглави Негово Преосвещенство Стобийският еп. Наум, гл. секретар на Светия Синод на БПЦ, на когото съслужиха архим. Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел на Св. Синод, и доц. дякон Стоян Чиликов.

Светейшият патриарх Максим прочете от името на богомолния народ Символа на вярата.

Проповедта за празника, по време на Евхаристийния канон, произнесе архим. Дионисий, който напомни на вярващите, че светата Четиридесeтница е онова време в църковния календар, в което всичко - богослуженията, песнопенията, молитвите - ни спомага да поднесем Богу сълзи на покаяние и да се обновим за един по-свят и по-съвършен живот в единение с Бога. След това, като направи препратки към историята, архим. Дионисий запозна присъстващите с житието на св. великомъченик Тодор Тирон и времето на богоотстъпничество, с което е свързано днес припомняното негово чудо - спасяването на християните от оскверняване с идоложертвена кръв. Накрая архимандрит Дионисий призова: „За да не сме сред отстъпниците, а да сме Христови, нека всички чрез искрено покайно настроение да се освободим от греха и по молитвите на св. вмчк Теодор с чисти сърца да преминем предстоящото нам поприще и да влезем окрилени в радостта на Пасхата”. (Цялата проповед можете да прочетете по-долу.)

В края на светата Литургия бе осветено коливо, което по традиция се приготвя в този ден, за да ни е в спомен за заръката, която св. Теодор отправя към благочестивите християни от Константинопол - да не купуват от постните храни от пазара, понеже по заповед на императора са наръсени с идоложертвена кръв, а да се хранят с коливо. То бе раздадено на богомолците за благословение.

В богослужбата взе участие и началникът на кабинета на Българския патриарх г-н Теодор Атанасов, който днес има имен ден.

Текст и снимки: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Преосвещеният Стобийски еп. Наум Светейшият патриарх МаксимМалкият входСветейшият патриарх МаксимОколо св. ПрестолСтобийският еп. НаумАрхимандрит ДионисийВеликият входВеликият входБългарският патриарх Максим произнася Символа на вяратаПроповед за празникаОсвещаване на коливо
« предишна новинаследваща новина »