ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Правешкия манастир

12 март 2011 20:37, Ловчанска митрополия
Празник на Правешкия манастир

В съботата от първата седмица на Великия пост православните християни в България почитат паметта на св. вмчк Теодор Тирон. По този повод Ловчанският митрополит Гавриил отслужи св. Литургия в Правешкия манастир, патрон на когото е св. Теодор. В съслужение с владиката участваха архимандритите Антим и Неофит от Видинска епархия и свещеници от Ловчанска епархия.

За да почетат светеца, много вярващи от цялата страна бяха дошли на този ден в манастира.

Любовта към св. Теодор Тирон е причината, жителите на град Правец да изберат именно съботата на първата седмица от поста за свой градски празник.

В обръщението си към жителите на града Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил припомни живота на светеца – неговата пламенна храброст и необорима вяра в Бога. Той каза, че дедите на днешните правчани, които са основали манастира, са се вдъхновявали от героизма на св. Теодор Тирон и са били истински християни и родолюбци в тежкото време на турското робство. Владиката каза още, че днес особено много ни е необходим примерът на нашите деди, тяхната непреклонна вяра и чист идеализъм, защото животът ни се е превърнал в служба на изгодата, а това не само че ни отчуждава един от друг, но най-страшното е, че ни отдалечава и от Бога, и от възможността за спасение на душите ни.

 

 

Снимки

Празник на Правешкия манастирПразник на Правешкия манастирНегово Високопреосвещенство Ловчански митрополит ГавриилПразник на Правешкия манастирПразник на Правешкия манастирАрхимандрит Йоан, игумен на Правешкия манастирЧастичка от мощите на св. вмчк Теодор Тирон, която се пази в манастираПразник на Правешкия манастирПразник на Правешкия манастир
« предишна новинаследваща новина »