ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в митрополитската катедрала „Св. Неделя”

13 март 2011 08:24, Софийска митрополия
Храм "Св. Неделя"

В първата събота на Великия пост св. Църква е определила да се чества паметта на св. великомъченик Теодор Тирон. Той е един сред най-почитаните от българите светци войни, а денят се нарича Тодорова събота. През цялата седмица стотици софиянци усърдно се молеха, участвайки на съборните богослужения, отслужени според програмата на Софийската св. митрополия в различни столични храмове, като духовно и телесно се подготвяха за днешния ден, когато пристъпиха към св. Тайни.

На Тодоровден всички столични храмове бяха изпълнени с богомолен народ. В някои от тях бе отслужена ранна св. Литургия.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” литургията бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха ставроф. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство, ставроф. ик. Антон Вълчанов, свещенослужители, които преминават обучителния си стаж в храма, и четирима дякони.

След свещеническото причастяване епископ Йоан се обърна към многобройните миряни с духовно наставление за благодатното време на Великия пост, което трябва мъдро да се използва за духовно и сърдечно очищение.

Поради големия брой желаещи да приемат Христовите Тайни, християните бяха причастявани на три места в храма - пред централния, северния и южния престол. Архиереят благопожела всички да си отидем у дома примирени с Бога, облагодатени от поста, а св.Тайни да ни бъдат за спасение и утвърждение във вярата.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Начало на св. ЛитургияНачало на св. ЛитургияТодоровден в храм "Св. Неделя"Тодоровден в храм "Св. Неделя"Тодоровден в храм "Св. Неделя"Четене на св. АпостолЧетене на св. ЕвангелиеЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанСтавр. ик. Мина МинчевВеликият входВеликият входВеликият вход"Отче наш..."" Со страхом Божиим.."Благославяне на традиционното коливоЧетиримата дякониТодоровден в храм "Св. Неделя"Ставр. ик. Мина Минчев, председател на храм "Св. Неделя"В очакване на св. Причастие
« предишна новинаследваща новина »