ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Православна в гр. Видин

14 март 2011 09:22, Видинска митрополия
Неделя Православна в гр. Видин

Първата неделя от Великия пост бе тържествено и достойно отбелязана със света божествена Василиева литургия и в гр. Видин.

В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи тържествена света Литургия.

В богослужението взеха участие Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, викарий на Видинския митрополит, както и духовници от Видинска митрополия.

Светата божествена Литургия за сетен път обедини християните в едната Чаша с честното Тяло и драгоценната Кръв Христови, благоговейно приети от многобройно множество християни за утвърждение и преуспяване в единен православен дух.

С благословението на митрополит Дометиан, епископ Сионий произнесе благодатно слово, в което разкри същината на празника и подтикна християните към истински православен живот и самосъзнание.

На свой ред митрополит Дометиан благодари на преосвещения епископ за благоговейните му слова и от свое име благослови всички, като им пожела: "Божият Дух да бъде с всички, во веки веков".

По време на божествената служба бяха поставени светините на храма за поклонение и благословение на благочестивото гражданство.

В катедралния храм на гр. Видин се съхраняват следните светини: частица от светите мощи на св. Пантелеймон, св. Теодор Тирон, св. Теодор Стратилат, св. Йоан Рилски, св. Антоний, св. Харалампий, частица от Честния кръст Господен, камък от гроба на Пресвета Богородица, частица от Мамврийския дъб, камък от гроба на св. Мина, камък от Синайската планина, както и клонче от Мойсеевата неопалима къпина.

От светата митрополия и от храм „Св. Николай Чудотворец” бяха предоставени свети мощи за благословение и радост на мирното благочестиво население.

На всички благочестиви християни по традиция бе раздаден корбан за благословение.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Неделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. ВидинНеделя Православна в гр. Видин
« предишна новинаследваща новина »