ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит отслужи първата статия на Богородичния акатист

14 март 2011 18:37, Русенска митрополия
Митрополит Неофит отслужи първата статия на Богородичния акатист

На 11 март Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи в катедралния храм „Света Троица” в Русе първата статия на Богородичния акатист.

Богородичният акатист е хвалебно последование към Пресвета Дева Мария и при отслужването му, според етимологията на думата „акатист”, вярващите стоят прави, т.е. не трябва да са седнали.

През св. Четиридесетница Богородичният акатист се отслужва разделен на четири статии, в петъчните дни на първите четири седмици от Великия пост. Акатистът се вмъква в последованието на Малкото повечерие, след изпяването на канона на Пресвета Богородица. В петък на петата седмица от Великия пост се отслужва целият Богородичен акатист.

След акатиста Негово Високопреосвещенство се обърна към благоговейните вярващи със слово за Пресветата Божия Майка, която е „наша небесна застъпница и образец на чистота, смирение и майчинство”.

 

 

Снимки

Митрополит Неофит отслужи първата статия на Богородичния акатистМитрополит Неофит отслужи първата статия на Богородичния акатистМитрополит Неофит отслужи първата статия на Богородичния акатист

Аудио

Проповед на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »