ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тодоровден в с. Николово, кв. "Липник"

14 март 2011 18:47, Русенска митрополия
Тодоровден в с. Николово, кв. "Липник"

На 12 март, Тодоровден, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в храм „Св. Димитър”, с. Николово, кв. "Липник". В празничното богослужение взеха участие свещ. Ивайло Георгиев, председател на храма, свещ. Димитър Димитров и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия изпълни женският църковен хор при храма.

Проповед за Тодоровден произнесе секретарят на Русенската св. митрополия Ангел Младенов.

Много вярващи се приобщиха с Тялото и Кръвта Христови, за духовна радост на всички ни.

След края на празничното богослужение архиереят се обърна към множеството православни християни с проповед, като разкри мъченическото житие на св. Теодор Тирон, Христов мъченик от четвърти век.

От своя страна свещ. Ивайло благодари на архиерея за отслужената св. Литургия. Той се обърна с мъдри слова към вярващите, като ги призова във всичките им дела да имат за правилен ориентир Христовите заповеди. Необходимо е да се прави ясно разграничаване между езическите обреди и спасителната православна християнска вяра, а не сляпо да се вършат обичаи и суеверия, които нямат нищо общо с християнството, а точно обратното – рушат неговата същност и учение.

Православната ни църква постоянно чрез проповед и богослужение се стреми към духовно-нравственото ограмотяване на изстрадалия ни народ. Ето защо е необходимо нашето редовно участие в богослуженията в православните ни храмове. Отговорността за духовната грамотност на православната ни нация лежи върху раменете на всички нас, духовници и миряни.

Свети Теодоре Тироне, моли се на Бога за нас!

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяМалък входВелик входВелик входТодоровден в с. Николово, кв. "Липник"Тодоровден в с. Николово, кв. "Липник"

Аудио

Проповед на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »