ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Участие на поклонници от Русенска епархия в литийното шествие за Неделя Православна в Букурещ, Румъния

15 март 2011 10:15, Русенска митрополия
На границата

На 13 март 2011 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит и по покана на г-н Неколай Онцану, кмет на Втори столичен район на град Букурещ, и свещ. Йоан Ръдулеску, архиерейски наместник на Второ протойерейство на град Букурещ, поклонническа група вярващи и духовници от Русенска епархия взеха участие в архиерейската св. Литургия и традиционното литийно шествие за Неделя на Православието под надслов „Иконата – прозорец към Бога”.

Групата, която се състоеше от повече от 50 участници, беше водена от прот. Йоан Иванов – новия представител на Българската православна църква към Румънската патриаршия, и Милен Бакалов, завеждащ Културно-просветен и поклоннически отдел при Русенска митрополия. Всеки от вярващите си носеше икона за участие в литията.

Духовните тържества се проведоха в известната в Букурещ „Църква на иконата”. Това си име този храм носи заради съхраняваната в него чудотворна икона на Божията майка, почитана от целия град. Храмът и целият район около него беше изпълнен от многохиляден богомолен народ. За да могат всички да присъстват на богослуженията, пред храма беше изграден олтар на открито. Дълги опашки от вярващи чакаха да се поклонят на чудотворната икона.

Службите започнаха с архиерейска св. Литургия, отслужена от Негово Преосвещенство Плоещенския епископ Варлаам, викарий на Румънския патриарх, духовници от храма и двама дякони. Българската делегация взе молитвено участие в литургията и беше благословена лично от преосвещения епископ. В почетен шпалир по време на службата бяха наредени представителни части на общинската и Националната полиция, Жандармерията и Националната гвардия.

След св. Литургия в строг ред църковнослужителите и народът се подредиха за станалата традиционна за Букурещ лития – шествие с икони под надслов „Иконата – прозорец към Бога”. За пръв път в него са поканени да участват и представители от България.

В тази грандиозна манифестация на триумфа на Православието се включиха над сто свещеници от Букурещ и цяла Румъния, няколко дякони, които впечатляваха със синхронното си кадене, многобройни монаси и монахини от близките манастири. Сред тях се отличаваха монахините от манастира „Гигиу”, които носеха чудотворна икона на Пресвета Богородица, съхранявана в техния манастир. След свещениците вървеше преосвещеният епископ Варлаам. Начело на шествието бяха носени хоругви и много икони от букурещки църкви. В сектора на свещенослужителите и църковнослужителите от българска страна участие взеха прот. Йоан Иванов, монахиня Фотиния и Милен Бакалов. След духовенството в шествието се включиха миряните. Всяка енория беше обособена в отделна група, като енориите шестваха една след друга, предвождани от съответна табела, знамена и хоругви. Голяма чест беше оказана на българската група, която заедно с групата от църквата „Икоаней” водеше тази част от шествието. Впечатляваща беше многобройността на богомолния народ, разлял се като море по широките булеварди на града.

Прави впечатление, че голяма част от участниците бяха млади хора, активно ангажирани с делото на вярата. Всички носеха в ръцете си икони. Литията, изпълнила няколко от широките булеварди, премина по улиците на квартала, като на всяко кръстовище бяха казвани ектении. Като последен пункт беше Паркът на иконата, където беше устроена открита сцена. На нея се подредиха духовниците, представителите на светската власт и хорът „Нихил сине Део”. Извършен бе чин на освещаване на всички донесени от хората икони, след което хорът изпълни празничен концерт. С вдъхновена реч епископ Варлаам разясни същината на иконопочитанието и големите борби, довели до триумфа на Православието и иконопочитанието. Реч произнесе и кметът на Втори район на Букурещ Неколай Онцану. Той изтъкна, че традицията за провеждането на шествието с икони ще се разширява и разчита на все по-голямо участие и от другите православни страни.

След празничната програма българската поклонническа група се насочи да се поклони пред мощите на общия небесен закрилник на Румъния и България – св. Димитрий Басарбовски, чиито мощи се намират в патриаршеската катедрала „Свети Константин и Елена”. Голямото желание на русенската група да се поклони пред мощите на светеца бе и заради това, че той е живял и се е подвизавал в русенския край и е духовен закрилник освен на град Букурещ, и на град Русе.

Посетен беше и манастирът „Антим”, където вярващите се поклониха пред частица от мощите на св. Петка, както и манастира „Раду Водъ”, където е устроена и голяма семинария. Прави впечатление многобройността на семинаристите и тяхното благолепно пение в храма. В манастира „Раду Водъ” групата се поклони пред частица от мощите на големия светител на Егина – св. Нектарий.

Всички се завърнаха в Русе преизобилно обогатени с духовни преживявания и изпълнени с благодарност към братската Румънска православна църква в лицето на блаженнейшия патриарх Даниел, Второ протойерейство на град Букурещ и Кметството на Втори столичен район на град Букурещ за сърдечната покана и топлото гостоприемство.

Текст: Милен Бакалов
Снимки: Георги Горанов, Юлия Борисова, Милен Бакалов

 

 

Снимки

Св. Литургия в "Църквата на иконата"Св. Литургия в "Църквата на иконата""Църквата на иконата" - БукурещСв. Литургия в "Църквата на иконата"Табелата на русенската група начело на шествиетоТабелите на букурещките енорииХор "Nihil sine Deo"Кръстове и хоругви начело на литиятаКръстове и хоругви начело на литиятаИкони на храмове и манастириЛитиятаЛитиятаЛитиятаИкони на различни храмове и вярващиЛитиятаХор Nihil sine DeoБългарско участие в литиятаБългарската група на шествиетоБългарската група на шествиетоМногохилядно множество вярващи на шествиетоМногохилядно множество вярващи на шествиетоБългарската група носи икониБългарската група носи икониБългарската група носи икониБългарската групаЛитийното шествиеЛитийното шествиеБългарско участие в сектора на свещенослужителите и църковнослужителитеПрот. Йоан Иванов на литиятаГрупата на миряните от Русенска епархияСвещенослужителитеПарк "Градина на иконата"Групово освещаване на донесените икониКонцерт и слова в парк "Градина на иконата"Концерт и слова в парк "Градина на иконата"Милен Бакалов, прот. Йоан Иванов - настоящ представител на БПЦ, и ик. Петър Тотев - досегашният ни представител към Румънската патриаршияОсветени бяха хиляди икониНа път за Патриаршеската катедрала за поклонение пред мощите на св. Димитрий БасарбовскиПатриаршеската катедрала "Св. Константин и Елена" в БукурещПоклонение пред мощите на преп. Димитрий Басарбовски - духовен мост между България и РумънияМанастир "Антим"Част от групата пред огромния Румънски парламентСеминарията при манастира "Раду Водъ"
« предишна новинаследваща новина »