ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Неделя Православна в Русе

15 март 2011 11:23, Русенска митрополия
Неделя Православна в Русе

На 13 март, Неделя Православна, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит в съслужение с Негово Преосвещенство Месемврийски епископ Яков отслужи архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Света Троица” в Русе. По време на Василиевата св. Литургия на архиереите съслужиха ставр. ик. Минко Казаков, ик. Илиян Илиев, ик. Георги Георгиев и протодякон Кирил Синев.

Проповед, посветена на св. Православна църква, произнесе секретарят на Русенската св. митрополия Ангел Младенов.

След края на св. Литургия духовниците отслужиха молебен. Православната църква проявява търпение и пастирски подход към всички свои чеда и към онези, които своеволно са се откъснали от нейното единство. Но тя предава на анатема всички еретици, които упорстват в своята заблуда и с тези си действия заблуждават и други верни на Православието пасоми.

В последованието на молебена за Неделя Православана се възглася „Вечная памят” за всички велики църковни учители, които правилно са изповядвали християнската вяра. В него се възглася „Многая лета” за всички нинездравстващи православни архиереи.

Днес нашите книжарници изобилстват с окултна литература, която се предлага в луксозни издания с модерно графично оформление. Нашето българско население след половинвековен атеизъм, бездуховност и религиозно невежество, нещастен разкол, който вся размирици в Църквата, търси изход от духовната и икономическата криза. Затова е необходимо да си дадем ясно сметка, че истината се съдържа в учението на Православната църква. Тя ревностно съхранява това Христово учение устояло вече повече от 2000 години. Отправяме призив към православните християни да изучават своята вяра и да не се подвеждат от чужди учения, които под прикрита или външно атрактивна форма се опитват да откъснат членове от тялото на Българската православна църква. За да бъдем истински православни християни, трябва да познаваме и отстояваме вярата си и да не оставаме само на ниво битова обредност.

Тук е мястото ясно да заявим, че Православната църква предава на анатема всички „теософи, дъновисти, окултисти, спиритисти, чародеи, врачки и всички, които не вярват в Единия Бог, но почитат бесовете и не предават смирено на Бога своя живот, но с призоваване на чародейните бесове търсят да узнаят бъдещето” (из текста на Молебена за Неделя Православна). На анатема днес се предават също гонителите на Христовата църква, нечестивите отстъпници, вдигнали ръце против Божиите свещенослужители, поругали светините, разрушили Божиите храмове, изтезавали нашите братя и осквернили нашето отечество.

Не са малко ръцете извършили светотатство, посегнали към кражба и оскверняване на древните ни православни храмове, в стремежа си за бърза печалба, но Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне (Гал. 6:7), Той забавя, но не забравя. Ако днес посеем в съзнанието си заблуда и суеверия, то през утрешния ден ни чака път към погибел.

Сред православните сестри църкви съществува традицията на Неделя Православна да се извършва литийно шествие с икони, с което се отпразнува победата на иконопочитанието над иконоборството.

За първи път тази година енориаши от катедралния храм „Света Троица” в Русе участват в подобно литийно шествие в румънската столица. Шествието се извършва с благословението на румънския патриарх Даниел в сътрудничество с Второ букурещко столично архиерейско наместничество.

Честитим тържеството на св. Православие над всички лъжеучения на всички активни и съзнателни християни!

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Неделя Православна в РусеВелик входНеделя Православна в РусеНеделя Православна в Русе

Аудио

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »