ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представянето на книгата "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста" - 15 март 2011 г.

16 март 2011 07:00, Софийска митрополия
Йеромонах Висарион, брат на Зографския манастир

На 15 март 2011 г. в едно от водещите православни духовно-просветни средища в София - Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" - при изключително голям обществен и медиен интерес се проведе представянето на двутомната книга на Негово Всепреподобие йеромонах Висарион Зографски, озаглавена "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим събитието бе организирано от председателя на храма-домакин "Св. св. Кирил и Методий" Негово високоблагоговейнство ставр. ик. Александър В. Георгиев и от братството на славянобългарския манастир "Св. Георги Зограф" на Св. Гора Атон в лицето на неговия игумен - високопреподобния схиархимандрит Амвросий, и йеромонах Висарион. В подготовката и провеждането на това толкова значимо за България духовно събитие се включиха Негово благоговейнство свещ. Сергей Павлов, свещенослужител при столичния храм "Св. Мина" в жк „Модерно предградие”, д-р Десислава Панайотова, директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации "Св. св. Кирил и Методий" и г-жа Весела Игнатова, регионален редактор на Официалния сайт на Българската Патриаршия за Софийска епархия.

Скъпи гости и участници в духовната беседа бяха още петима зографски братя, йеромонах Зотик Гаевски, и. д. представител на Московската патриаршия в България и предстоятел на руския храм “Св. Николай“ в София, свещениците от Сливенска епархия: ставр. ик. Силвестър Янакиев, ик. Евгений Янакиев, ик. Павел Гърбов, свещ. Йоан Петров, свещ. Методий Корчев - духовник при храма-домакин „Св. св. Кирил и Методий”, йеромонах Никанор от Църногорския (Гигински) манастир “Св. безсребреници Козма и Дамян“, йеромонах Ефрем, игумен на Одрановския манастир „Св. ап. Петър и Павел“, игумения Валентина и сестринство от Калоферския манастир, дякон Пенко Колев.

Залата на Енорийския център беше препълнена от граждани и журналисти от София и страната, желаещи да участват със своите въпроси в дискусията, и поради големия наплив част от тях слушаха беседата от балкона на Енорийското издателство.

Събранието бе призовано от свещ. Сергей Павлов да стане за откриването на тържеството, при което той произнесе молитвата „Царю Небесний” за духовна радост и благоуспокоение на всички присъстващи, както и за успех на достойното начинание – православното просвещаване на съвременните българи относно демоничната природа на особените `дарове` на лъжехристияните и лъжепророците Петър Дънов и Вангелия Гущерова.

О. Сергей първо представи автора на ценния двутомник йеромонах Висарион. Аудиторията научи, че той е роден на 13 февруари 1974 г. в гр. София. Средно образование получава в Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски”. Висшето си образование завършва като магистър по Международни икономически отношения в УНСС. Второ висше образование придобива в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” в периода кр. 2008 г. – 24 януари 2011 г., когато защитава с отличие своята магистърска теза, посветена на темата за „българския окултизъм”, персонифициран от Дънов и Ванга. Между придобиването на двете си дипломи за висше образование през 2002 г. той постъпва като послушник в българския манастир „Св. Георги Зограф” на Света Гора Атон. На 19. 04. 2003 г. е постриган за монах, а на 15. 05. 2005 г. с благословението на Вселенския патриарх Вартоломей Ловчанският митрополит Гавриил ръкополага йеродякон Висарион за йеромонах. Поради силното си духовно желание да живее в Светите земи, йеромонах Висарион - с благословението на игумена на Зографската св. обител Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий – заминава за Йерусалим през м. март 2007 г. Там той остава до м. май 2008 г. Междувременно е поканен с благословението на високопреосвещения владика на Руската Задгранична църква Марк да изпълнява функциите на ефимерий на двата руски манастира на Елеонския хълм – Спасо-Вознесенския манастир и манастира „Св. Мария Магдалина”. Йеромонах Висарион с радост изпълнява това служение, осъзнавайки нуждата на Руската Задгранична църква в този момент (след отказа на някои свещеници да се съобразят с решението на ръководството й да се съедини отново с Московската патриаршия, и след напускането на тези свещеници на някои от манастирите и енориите на РЗЦ в Йерусалим). През м. май 2008 г. йеромонах Висарион се завръща в Зографския манастир на Св. Гора. От 2005 г. той е член на манастирския събор на манастира „Св. Георги Зограф”, Атон. В момента е и втори епитроп на манастира (т.е. отговорник по икономическите въпроси и битово-снабдителните нужди на св. обител). Основните богословски интереси на йеромонах Висарион са в областта на православната догматика и апологетика, запазването чистотата на Свещеното Предание на Православната Църква, защото – както той се изразява - „е настъпило времето, в което се правят опити Свещеното Предание да се променя, при това неусетно за самите духовници”.

В защита именно на това наше безценно съкровище – православното Свещено Предание, даващо ни правилните критерии за различаване на духовете, застава и новоизлязлата книга на йеромонах Висарион, която е повод за двете беседи в Енорийския център на храм „Св. св. Кирил и Методий” – едната на 15 март с акцент върху магьосническата същност на Ванга, а другата на 22 март, визираща окултното лъжехристиянство на Петър Дънов. Йеромонах Висарион наблегна в словото си върху това, че православните християни следва да се разграничават от култовете към Дънов и към Ванга, тъй като те не служат на Триединния Бог, нито водят хората към истинско богопознание и спасение (можете да гледате видео от беседата в края на новината).

Аудиторията с интерес изслуша встъпителните думи на двамата водещи духовници, които бяха съпътствани от мултимедийно представяне на материали за Ванга и неправославния култов център в Рупите, изграден в нейна чест. Свещ. Методий Корчев и йеромонах Никанор проявиха твърде душеполезна наблюдателност, като посочиха неправославния надпис върху входа на храма в Рупите, който казва, че култовата сграда, посветена на св. Петка Българска, е построена от Ванга, и в който името на Ванга е по-голямо от това на избраната за патрон светица. Наистина е възмутително даренията на хиляди българи, дадени на Фондация „Ванга”, да бъдат посветени не на почитта към св. Петка, а най-вече на култа към врачката, скрит в псевдоправославна опаковка. Д-р Десислава Панайотова обърна внимание върху страховитите и неканонични изображения на художника Светлин Русев върху иконостаса и стените на `църквата` в Рупите, и особено върху образа на Ванга, поставен върху `епископския трон` вместо Христовия образ – нещо повече: тронът стои не в южната, а в северната страна на храма, което отново е арогантно погазване на православния канон и дух. Йеромонах Висарион и о. Сергей подчертаха, че всичко това се дължи на един от най-опасните за духовното здраве на всеки човек грехове – гордостта.

В хода на свободната дискусия гостите в залата изказваха своята гореща благодарност за организираните беседи и задаваха въпроси, от които стана ясно, че православната общественост в България жадува за ясното разграничаване на Църквата ни от култа към Ванга, както и за дългосрочна просветителска инициатива на БПЦ за изобличаване на лъжехристиянския и антихристки характер на окултизма, екстрасенството, врачуването и спиритизма въобще. Йеромонах Зотик отправи официално предложение за превеждане на руски език и разпространяване на новия двутомник "Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста" и в Русия, тъй като митът за православността на Ванга се ширел и там, което руският духовник счита за неприемлива и опасна заблуда. Ценен беше отговорът на о. Евгений Янакиев за това, можем ли да се молим за наши починали близки, приятели или познати, които са си отишли като окултисти от този свят. Сливенският свещеник подчерта, че това може да правим - в частните си молитви. О. Силвестър Янакиев наблегна върху необходимостта от медийна активност на православните духовници и миряни като форма на православно свидетелство за Христовата истина с цел изобличаване на заблудите, идващи върху човеците от сатаната, който желае, ако може, да прелъсти и верните. О. Сергей призова всички към истинския спасителен път на духовно усъвършенстване – пътя на смирението. Защото смирения човек Бог посещава с преизобилната Си благодат и от немощта му го въздига в сила, но сила не богоборческа, а богопросветена, себеотдайна и праведна, сила не окултна, самодостатъчна и антихристка, а сила Христова.

В края на представянето на книгата на йеромонах Висарион възторженото събрание изрази надеждата, че това важно събитие е само началото на нови инициативи, чрез които светата ни Църква ще отстои по категоричен начин чистотата на православната ни вяра и че Православната неделя, която наскоро отпразнувахме, няма да свършва за нашето общество така, както Христос ни е обещал – че ще е с нас през всички дни до свършека на света (Мат. 28:20).

Йеромонах Висарион дълго раздаваше автографи на многобройното множество, което си бе закупило неговия двутомник, ценен с това, че наред с обективно изложените смущаващи факти около живота и учението на Дънов и на Ванга, съдържа също и адекватни примери за истинската православна светост и душеспасителни наставления на св. отци на Църквата относно правилното развитие на духовния ни живот. Вечерта продължи с празничен коктейл, даден от Зографската св. обител за всички присъстващи.

Авторът на ценната книга, станала повод за горещ обществен дебат в национален мащаб, използва възможността на страниците на Официалния сайт на Българската Патриаршия да изкаже своите благодарности към Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим за гостоприемното благословение за представянето на неговия труд, на манастирския съвет на Зографския манастир в лицето на схиархимандрит Амвросий, на домакина на събитието – председателя на храм „Св. св. Кирил и Методий” ик. Александър Георгиев – за проявеното високоотговорно пастирско съзнание, на всичките си събратя, които го подкрепиха в медийните прояви и по време на самата беседа, както и на помогналите за провеждането на духовното тържество презвитера Даниела Дидова, г-жа Анула Христовa, семинаристите от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, ръководени от техния преподавател г-н Любомир Игнатов и възпитателя им г-н Николай Пенев, на всички настоящи и бъдещи съратници.

Всички присъстващи се разделиха с радостно чувство, извиращо от силата и богоугодността на това ОБЩО ДЕЛО – общо във верността и любовта към Христа и Неговата Църква.

 

 

&feature=youtu.be

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Отец Сергей представя книгатаПрисъстващите на представянето на книгата Йеромонах Висарион, брат на Зографския манастирЙеромонах Висарион, брат на Зографския манастирЙеромонах Висарион, брат на Зографския манастирЙеромонах Висарион, брат на Зографския манастирЗографският игумен схиархимандрит Амвросий с братя от манастира присъстваха на представянетоД-р Десислава Панайотова, водещ на представянето на книгатаЙеромонах Никанор от Гигинския манастирЙеромонах Висарион, брат на Зографския манастирОтец Силвестър от Сливенска епархияПрепълнената залаЙеромонах Зотик, предстоятел на Руската църква "Св. Николай Чудотворец"Отец Сергей отговаря на въпросиОтец Сергей отговаря на въпросиПрисъстващите на представянето на книгата Отец Сергей отговаря на въпросиРедица въпроси бяха зададениОтец Евгени от Сливенска епархияОтец Силвестър от Сливенска епархияЗографският игумен схиархимандрит Амвросий и отец Сергий, брат на манастира След края на представянето, дълго време духовниците и миряните продължиха да беседватСлед края на представянето, дълго време духовници и миряни продължиха да беседватСлед края на представянето, дълго време духовниците и миряните продължиха да беседватСлед края на представянето, дълго време духовниците и миряните продължиха да беседватСлед края на представянето, дълго време духовниците и миряните продължиха да беседватСеминаристи със Зографския игумен схиархимандрит Амвросий
« предишна новинаследваща новина »