ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Националният празник на Унгария във Видин

16 март 2011 16:06, Видинска митрополия
Националният празник на Унгария във Видин

На 15 март Унгария отбелязва своя Национален празник, който по традиция достойно се чества и в старопрестолния град Видин.

Видин, както се вижда, въпреки липсата все още на информация за достойнствата и постиженията му сред обществото ни, се нарежда на видно място между българските градове, които са събуждали патриотичния дух не само в България, но и по света.

От историята виждаме, че Видин по време на трудности и освободителни войни се е вписал в книгата на свободата като град на демокрацията, истината и правдата.

В този дух, днес, когато Унгария чества своя Национален празник, дълбокото преклонение на унгарския народ се пренася в България и към престолния Видин.

Поводът за това преклонение, почит и любов е достойното поведение на дедите ни към бележития унгарец, държавник и революционер Лайош Кошут.

След разгрома на унгарската революция, през 1849 г. Лайош Кошут емигрира заедно с около 6000 свои сподвижници в днешните български земи. Той пристига в пределите на Османската империя и се установява във Видин, където пребивава три месеца през периода август-ноември 1849 година.

По този повод на 16 март бе организирано тържество с поднасяне на венци и цветя пред паметника на великия патриот на Унгария в двора на къщата, където е отседнал Кошут при пристигането си във Видин.

На празника по отбелязването на Националния празник на Унгария и за да поднесе цветя пред паметника на Кошут, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан, бе архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин.

Откриването на събитието направи инж. Румен Видов, кмет на Община-Видин.

Думата бе предоставена и на Нейно превъзходителство г-жа Юдит Ланг, посланик на Република Унгария в България.

Г-жа Ланг изрази благодарност и задоволство от името на целия унгарски народ за гостоприемството и помощта, която видинчани са оказали на Кошут и на всички негови сподвижници, изиграли важна роля за свободата на родината й.

Под музикалния съпровод на Общинския духов оркестър пред паметника на Кошут, венци и цветя поднесоха всички официални лица, обществени и други организации, както и деца от видинските училища.

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

Снимки

Националният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във ВидинНационалният празник на Унгария във Видин
« предишна новинаследваща новина »