ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържество на Православието в Атина

17 март 2011 18:16, Българска Патриаршия
Тържество на Православието в Атина

В ранната неделна утрин на първата седмица от Великия пост камбаните на всички атински храмове бият особено тържествено. В този ден светата Православна църква възпоменава Тържеството на Православието - тържество велико, което и до ден-днешен води християните по пътя на спасението, след като бяха утвърдени в Истината, догмите и каноните на Църквата!

В този ден особено тържествено се покланяме пред светите икони, показвайки, че не се прекланяме на материалите, от които са направени или пред идоли, а се прекланяме пред Самия Господ Иисус Христос, Неговата пречиста Майка и Божиите угодници, тъй като светите икони имат за цел да покажат на всички нас Божието величие, та прекланяйки се пред тях, да възхвалим Бога за Неговите дивни дела.

Този празник се празнува особено тържествено в Атина. По традиция Атинският и на цяла Гърция архиепископ отслужва света Литургия в съслужение с архиереите от намаления състав на Св. Синод (в състава му влизат 12 митрополити ). След светата Литургия се извършва литийно шествие с икони и чинът на светото Православие. Тази година поради ремонтни дейности в катедралния храм „Св. Благовещение” Негово Блаженство архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним отслужи света Литургия в храма „Св. Дионисий Ареопагит”. По традиция присъстваха президентът на Република Гърция г-н Каролос Папуляс, министри и гръцки общественици. Литийни шествия и чинът на Православието се извършват във всички храмове.

Тържествено бе и богослужението в предоставения на българската общност храм „Св. преп. Йоан Рилски”. Св. Литургия отслужи предстоятелят му архимандрит Атанасий (Султанов). По време на причастния проповед върху евангелския текст произнесе богословът Мелетий Велчев. В този ден доста българи след надлежна изповед пристъпиха към светата Чаша. След св. Литургия бе извършено литийно шествие, на което всички вярващи държаха в ръцете си икони, а след това всички заедно произнесоха Символа на вярата.

Бяха прочетени анатеми за всички, които учат лъжовно за православното учение. За вечна памет бяха споменати всички благочестиви царе, архиереи, монашествующи и други, потрудили се за утвърждаване на православното учение. След края на молебена отец Атанасий произнесе кратка проповед, с която запозна присъстващите с историята на празника и призова всички да се държат здраво за светото Православие, припомняйки думите на достопочтения Търновски митрополит Климент (Друмев): „Има ли Православие - има и България”!

Текст: Архим. Атанасий (Султанов)

 

 

Снимки

Тържество на Православието в Атина Тържество на Православието в Атина Тържество на Православието в Атина Тържество на Православието в Атина Тържество на Православието в Атина Тържество на Православието в Атина Тържество на Православието в Атина Тържество на Православието в Атина
« предишна новинаследваща новина »