ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит представи новия свещеник на БПЦ в Букурещ

18 март 2011 13:27, Русенска митрополия
Представяне на новия свещеник на БПЦ в Букурещ

На 17 март българска църковна делегация в състав: Русенски митрополит Неофит, ик. Петър Тотев, досегашен представител на БПЦ в Букурещ, прот. Йоан Иванов, новоназначен представител на Българската патриаршия в Румъния, и протодякон Кирил Синев, бе приета от Румънския патриарх Даниил.

По време на официалната среща митрополит Неофит представи на Румънския патриарх новоназначения български свещенослужител.

Прот. Йоан Иванов е назначен за енорийски свещеник при българската църковна община в град Букурещ, Румъния, от 25 февруари 2011 г. с решение на Св. Синод на БПЦ от 7 февруари.

Той е завършил Пловдивската духовна семинария “Свети Кирил и Методий“ и Православния богословски факултет „Патриарх Юстиниан” в Букурещ. Ръкоположен е за свещеник на 25 юни 2006 г., след което е въдворен и до момента старателно изпълнява пастирско-мисионерските си грижи в храм „Св. архангел Михаил”, гр. Русе. На 17 януари т.г. митрополит Неофит го отличава с офикията „протойерей” на Българската православна църква. Тази година прот. Йоан завършва магистратура по богословие в Православния богословски факултет в Питещ. Презвитерата на отец Йоан Мария Иванова, родом от Бузъу, също е завършила богословие.

Отец Йоан ще остане да свещенодейства в бившия руски храм „Св. Николай”, разположен в центъра на града и обявен за църква на студентите от Букурещкия университет. Църквата „Св. Николай” се използва от Асоциацията на православно-християнските румънски студенти (ASCOR), която има клонове в цялата страна и цели приобщаване към християнската вяра на младежите от студентските среди. Отец Йоан ще служи заедно с председателя на храма ставр. ик. Василе Гаврила, доктор по литургика и изявен мисионер сред младежите.

Представителите на Румънската патриаршия заявиха, че желаят да помогнат за по-скорошното решаване на проблема с построяването на български културен център с храм, предназначен за служителите на Българското посолство в Букурещ и българската църковна община.

Патриарх Даниил отново изрази желанието си да дари за новия български храм иконостас, изработен в характерен български стил, който ще се направи в ателиетата на Румънската патриаршия.

Негово Блаженство патриарх Даниил подари за Българския патриарх Максим наскоро издадените юбилейни медали с образите на блаженопочиналите румънски патриарси Мирон, Никодим, Юстиниан, Юстин и Теоктист. Българската делегация получи и три тома луксозно издание на научен труд, посветен на румънската автокефалия, чиято 125-годишнина (от 25 април 1885 г.) е била тържествено отпразнувана миналата година.

На срещата бе изразено желанието на двете православни сестри църкви за по-тесни и братски отношения.

По покана на българския посланик в румънската столица г-н Валентин Радомирски църковната ни делегация направи посещение на Посолството на Република България. Митрополит Неофит представи на г-н Радомирски прот. Йоан Иванов. Посланикът изрази готовност за съдействие от страна на българската държава за построяването на храм в румънската столица. Архиереят със задоволство подчерта добрия прием и проведената полезна работна среща с представителите на Румънската патриаршия.

Текст и снимки: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

На молитва в Патриаршеската катедрала "Св. Константин и Елена"Пред мощите на св. Димитрий БасарбовскиПред мощите на св. Константин и ЕленаБългарската църковна делегация пред Патриаршеската катедралаБългарската църковна делегацияПосрещане от еп. Киприан, гл. секретар на Св. Синод на Рум.ПЦПосрещане от еп. Киприан, гл. секретар на Св. Синод на Рум.ПЦПосрещане от еп. Киприан, гл. секретар на Св. Синод на Рум.ПЦПосрещане от еп. Киприан, гл. секретар на Св. Синод на Рум.ПЦМитрополит Неофит и епископ КиприанМитрополит Неофит подарява своя диск с църковна музикаМитрополит Неофит подарява своя диск с църковна музикаПодаряване на книги за румънската автокефалияПодаряване на юбилейни медалиПодаряване на юбилейни медалиПри патриарх ДаниилИзпращане от еп. КиприанВ българското посолствоПрием от посланика Валентин РадомирскиНаучни издания за румънската автокефалия
« предишна новинаследваща новина »