ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Втора част на Богородичния акатист в София

19 март 2011 10:00, Софийска митрополия
Храм "Св. Седмочисленици"

В столичния храм “Св. Седмочисленици“ бе отслужена втората част от Богородичния акатист. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и според предвидената програма на Софийска св. митрополия за съборните богослужения по време на Великия пост, тя бе прочетена от Тивериополския епископ Тихон, председател на ПКСХП "Св. Александър Невски". Заедно с храмовото духовенство в богослужбата взеха участие архимандрит Дионисий, сътрудник на Културно-просветния отдел на Св. Синод, предстоятели на храмове и столични свещеници.

Песнопенията на акатиста, както и молебният канон бяха изпълнени от камерен състав на Свещеническия хор, ръководен от протойерей Кирил Попов.

В празнично украсения храм, в петъчната вечер множество християни от цяла София се събраха за съборна възхвала на Божията майка. В края на богослужението Тивериополският епископ Тихон се обърна към миряните със слово. Той говори за благодатното време на Великия пост, което и след покайните молитви през първата седмица продължава и християните трябва все по-усърдно да желаят да се очистят от греха.

„И както имате желание да се умивате от телесната нечистота, така да бъдете усърдни да отстранявате от себе си и всяка духовна (нечистота) - каза епископът, - да имате прозрението да я виждате и желанието да я отхвърляте, и способността да го направите, да почувствате духовното очищение и радостта от общото молитвено общение“ - благопожела той и благослови молитвеното събрание.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Седмочисленици"Втора част на Богородичния акатист в СофияВтора част на Богородичния акатист в СофияАкатистна икона на св. БогородицаЕп. Тихон чете ІІ част на Богородичния акатистТивериополският епископ Тихон чете втората част на Богородичния акатистПевцитеТивериополският епископ Тихон Втора част на Богородичния акатист в СофияПевцитеТивериополският епископ Тихон Втора част на Богородичния акатист в София
« предишна новинаследваща новина »