ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пасхална радост при досега с мощите на Божиите угодници от Априлци

19 март 2011 20:02, Българска Патриаршия
Новоселският манастир "Света Троица"

Необичайна духовна радост, сравнима единствено с радостта от Христовото Възкресение, изпълни духовенството и миряните при досега с мощите на мъчениците от Априлци, залог за вечен живот на които е Възкръсналият Христос.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, в съслужение с архиерейския наместник на Троян - ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, и духовенство от Ловеч и Априлци, отслужи днес Заупокойна света Литургия в Новоселския манастир „Света Троица” в памет на мъченически загиналите при жестокото потушаване на Новоселското въстание свещеници и монахини.

След края на светата Литургия митрополит Гавриил и свещенството отслужиха водосвет и панихида в тяхна памет. По специален чин костите на мъчениците бяха извадени от ковчега, в който до сега се съхраняваха, бяха измити със светена вода, помазани със свето миро и положени в специално изработен нов ковчег за поклонение в съборния манастирски храм „Света Троица”.

Стотици са жертвите претърпели мъченическа смърт по време на Новоселското въстание през май 1876 г. и последвалите зверства при жестокото му потушаване. Сред тях са известни имената на свещениците Георги Христов Дългодрейски и Никола Барбулов, както и игуменката на манастира „Света Троица” в с. Ново село - Сусана (Сомлева), монахините: София (Павкова), Елисавета (Злийска), Ефросиния (Мофтиева), Христина (Христова), Калиста и Екатерина, и мирянката Сусана (Чорбаджиева). Канонизацията на тези мъченици предстои да бъде извършена на 3 април. Останалите живи са подложени на ужасни мъчения. Манастирът е ограбен, опожарен и разрушен.

Като спомен за някогашната славна обител и трагичните събития от 1876 г. остава единствено параклисът „Св. Йоан Рилски”, в който събират всички намерени в района на манастира кости на мъченици. Ловчанският митрополит Филарет ги поставя в специален ковчег със стъклен похлупак. При него признателните потомци редовно отслужват панихиди и възнасят молитвите си към Бога за упокоение душите на мъченически пострадалите.

По решение на Светия Синод на БПЦ те официално ще бъдат причислени към лика на светиите и ще станат наши молитвени застъпници пред Божия Престол.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

Снимки

Параклисът-костница "Св. Йоан Рилски"Параклисът-костница "Св. Йоан Рилски"Манастирският храм "Света Троица"Манастирският храм "Света Троица"Новоселският манастир "Света Троица"
« предишна новинаследваща новина »