ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нови дякон и свещеник на Софийска епархия

20 март 2011 21:10, Софийска митрополия
Архиерейска св. Литургия в столичния храм " Св. Неделя"

Във втората неделя на Великия пост, когато Църквата почита св. Григорий Палама, архиепископ Солунски - велик поборник за православната вяра и най-изтъкнат представител на исихазма, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с епископа в богослужението взеха участие ставр. ик. Мина Минчев, председател на църковното настоятелство на митрополитската катедрала, храмовото духовенство, свещеник Виктор Нешев, предстоятел на храм „Св. Георги” в с. Бистрица, свещеник Дилян Иванов и четирима дякони.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим по време на св. Литургия Знеполският еп. Йоан ръкоположи нови дякон и свещеник за нуждите на Софийска епархия.

Бе извършено свещеническо ръкоположение на дякон Дамян Любомиров Друмев, родом от гр. Габрово. Новият свещеник е възпитаник на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, която завършва през 2003 г. след петгодишно обучение, през 2007 г. той успешно се дипломира и в Богословския факултет на СУ. На 8 август 2010 г. е ръкоположен за дякон в храм „Св. Неделя“ от Знеполския еп. Йоан.

В дяконски чин бе възведен иподякон Ангел Брусов. Новият дякон е завършил паралелния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и понастоящем е студент в Богословския факултет на СУ. По време на богословската си подготовка активно участва в църковното богослужение в академичния параклис и се проявява като усърден клисар в него. Забелязан заради ревността му към благолепието и чистотата в параклиса, както и с редовното му присъствие на църковните служби, служители на БФ са написали писмо до Негово Светейшество, в което свидетелстват за неговите „добри качества, искрена вяра и любов към Бога и хората“. За добрите желания и чистите му стремежи служителите прилагат и една заемна бележка, която е оставил той по време на организираните в библиотеката на БФ “Четения на Библията”: “Обещавам, че цял живот ще чета Светата Библия ”- пише той на нея.

Софийският викарий, като ги поздрави с приемането на новото духовно служение, изтъкна колко отговорно е то пред Бога и човеците и изказа своето неодобрение за това, което вижда в някои млади духовници, а именно, че ги занимават различни грижи от тези, които са поели да изпълняват, когато са пристъпвали за ръкоположение.

„Ако някой си мисли, че тайнството Свещенство не е голяма отговорност, себе си лъже и истината не е в него" - каза още епископът. … "Да не бъде това с нас!“ - пожела той и прикани да не забравяме пред Кого стоим, на Кого служим и пред Кого ще отговаряме в Съдния ден.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Архиерейска св. Литургия в столичния храм " Св. Неделя"" Господи, Господи призри небесе и виж..."Знеполският еп. ЙоанЧетене на св. ЕвангелиеСтавр. ик. Мина МинчевВеликият входВеликият входИподякон Ангел БрусовПред архиереяРъкоположениеРъкоположениеРъкоположение"Достоин!""Достоин!"Опит за целувание на иконата Пред архиереяПред архиереяЗнеполският еп. ЙоанЗнеполският еп. Йоан проповядваРъкоположениеМолитва "Достоин!""Достоин!"ЦелуваниеНови дякон и свещеник на Софийска епархияСвещеник Дамян ДрумевСвещенослужителиДяконите
« предишна новинаследваща новина »