ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия

21 март 2011 13:32, Видинска митрополия
Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия

Под мотото „Съкровищата на Северозапада” Община Видин презентира на 19 и 20 март богатото културно-историческо наследство на Видин и възможностите за туризъм в града пред Асоциацията на екскурзоводите в България и туроператорски фирми от цялата страна.

Представителите на туристическия бранш останаха с добри впечатления от забележителностите на крайдунавския град. Заедно с екип от Общинския туристически информационен център те посетиха крепостта „Баба Вида”, музея „Конака”, Кръстатата казарма, Видинската света митрополия, където гостите бяха посрещнати от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий. Той, заедно с персонала към Митрополията, представи манастирски производи, за популяризирането на църковните продукти. Бе посетен и вторият по големина храм в страната – „Св. вмчк Димитър Солунски”, където храмовото духовенство изнесе беседа за храма и за духовното богатство, което съхраняват православните храмове из епархията, а също и Синагогата, Джамията и библиотеката на Осман Пазвантоглу и други от по-известните местни обекти.

Акцент в програмата на гостите бе разширяването на възможностите за туризъм, които предлага Видинската община с оглед и на предстоящата реализация на проектите й в тази сфера. Асоциацията на екскурзоводите в България и туроператорските фирми останаха впечатлени от проекта „Видинска крепостна система „Калето”, чието изпълнение предстои да започне през пролетта, както и от идейния проект „Дунав парк Видин - Калафат”. Мнението на експертите е, че Видин има какво да предложи на туристите от страната и чужбина. „Богатото ви културно-историческо наследство и мерките, които предприемате за популяризирането му са огромен потенциал за вас”, заяви Мария Тютюнджиева – вицепрезидент на Асоциацията на екскурзоводите в България.

Представителите на туроператорските фирми и екскурзоводите бяха впечатлени от неочаквано доброто посрещане в църковните обекти, от гостоприемството и топлото отношение, което им бе засвидетелствано и споделиха радостта си от духовното възраждане на Видин и региона.

Местната кухня и фолклорът на Видинския край също допринесоха за всеобщото положително мнение към региона. Големият интерес на екскурзоводите и туроператорите към крайдунавския град е причината Асоциацията да организира още едно посещение – на 26 и 27 март.

Партньори на Община Видин при презентирането на възможностите за туризъм са Видинската света митрополия, Регионалният исторически музей - Видин, Ансамбълът за народни песни и танци „Дунав”, читалища от общината.

Текст: архимандрит Поликарп, Vidin info
Снимки: архимандрит Евтимий и Общински туристически информационен център

 

 

Снимки

Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия  Туроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополияТуроператори и екскурзоводи от цялата страна посетиха Видинска митрополия
« предишна новинаследваща новина »