ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Руски православен храм ще промени силуета на Париж

21 март 2011 15:15, Българска Патриаршия
РПЦ ще промени силуета на Париж

Русия е планирала строеж на православен катедрален храм в Париж, който ще промени прочутия силует на града.

Този градски силует е сред най-известните и най-лесните за разпознаване в света, защото се отличава с образа на един от най-прочутите монументи.

На брега на река Сена, високо над сгради, строени още през ХІХ век - по времето на Барон Хаусман, и обградена от дърветата на парка „Шам де Мар”, се издига символът на Франция - желязната кула на Гюстав Айфел.

Ако бъде осъществен обаче руският проект, този прочут силует ще се промени.

Москва е огласила своите планове да построи в близост до Айфеловата кула голям православен храм с пет позлатени купола. Строежът в този апетитен участък ще включва културен център и градска градина, а сделката е била директно договорена от френския президент Никола Саркози и руския му колега Дмитрий Медведев.

На архитектурните скици се виждат пет купола над вълнообразен покрив от стъклени панели, и всичко това - на фона на Айфеловата кула.

От земята до върха на най-високия купол височината ще бъде 27 метра, ето защо звучи неправдоподобно този катедрален храм да засенчи внушителния вид на постройка, която се издига на 324 метра. Градските власти заявяват, че преди да дадат окончателното си одобрение за постройката, ще изискат да се убедят, че тя се „вписва удачно в околната среда и има солиден градеж”.

Проектът, одобрен след международен конкурс, беше огласен в петък и е спечелен от френско-руска компания.

Когато миналата година Москва закупи терена – по-рано там се намираше административният център на френската метеорологична служба, - това се оказа изключително сполучлив дипломатически ход, тъй като поне още две страни се съревноваваха за земята в този участък. Списание „Le Nouvel Observateur” обаче съобщи за наличието на безпокойство у французите, че съоръжението може да бъде използвано за прикритие на тайна шпионска дейност, тъй като се намира в близост до дипломатически комплекс.

Представители на руската официална власт в Париж обявиха, че според плановете проектът ще получи своя старт през 2012 г. и приблизителната му цена ще бъде около 34,5 милиона евро (30,1 милиона британски лири).

Говорител на Църквата заяви: „Целта ни е да постигнем съчетание между православната традиция и съвременната архитектура, което да се откроява със своята красота в самото сърце на Париж”.

Източник: Guardian.co.uk

 

 

« предишна новинаследваща новина »