ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Китай 15 000 православни християни страдат от липса на свещеници

21 март 2011 15:19, Българска Патриаршия
Св. Митрофан Бейджинг

Митрополит Иларион Волоколамски, ръководител на Отдела за Външноцърковни връзки към Руската православна църква, е загрижен за положението, в което се намират православните християни в Китай.

„Понастоящем китайските православни християни страдат от липса на свещеници и редовни богослужения. Руската православна църква като Църква-Майка е склонна да възстанови автономията на Китайската православна църква. На този етап нашата Църква е готова да окаже многостранна помощ на китайските християни, като най-напред ще помогнем за осигуряването на свещеници”, каза той в интервю за „Вести”.

Според архиерея: „В Китай непрекъснато расте броят на католиците и протестантите, но в същото време православните християни в тази страна, които имат повече от 300-годишна традиция, за жалост, са лишени, от възможността да имат нормален църковен живот”.

Митрополитът твърди, че понастоящем в Китай има над 15 000 православни християни и те живеят предимно в Пекин и Шанхай, както и в няколко автономни китайски провинции. Китайската православна църква има само двама свещеници, и двамата - на възраст над осемдесет години.

Митрополитът отбеляза, че от китайска страна преди време са получили разрешение руски свещеник да оглавява Пасхалната света литургия за своите съотечественици в руския православен храм в Харбин. Той изрази надежда, че ще може да бъде продължена и разширена и в други градове тази практика, руски духовници да извършват пастирски посещения в китайските православни общности, лишени от свои свещенослужители, и то най-вече в периодите на Пасха и Рождество Христово.

Митрополитът отбеляза също така, че през последните десет години братството „Св. апли Петър и Павел” в Хонг Конг не спира да превежда и издава молитвеници, текстове на Светите отци, както и съвременна богословска и духовна литература.

Източник: „Интерфакс”

 

 

Снимки

Св. Митрофан Бейджинг
« предишна новинаследваща новина »