ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция в Пловдив

22 март 2011 21:05, Пловдивска митрополия
Свещеническа конференция в гр. Пловдив

На 21 март 2011 г. по инициатива на свещеници от всички околии на Пловдивска епархия в епархийския салон при храм „Св. Петка” се състоя свещеническа конференция, чийто дневен ред бе съсредоточен върху три водещи теми:

1) Изкуствено предизвиканите проверки на Инспекцията по труда в православните храмове;

2) Представянето на книгата „Петър Дънов и Ванга – пророци и предтечи на антихриста” на брата на светогорския манастир „Св. Георги Зограф” йеромонах Висарион;

3) Оповестяване графика на тържествата в София, Пловдив и Батак, свързани с предстоящото канонизиране на Баташките мъченици от страна на Българската православна църква.

В препълнения салон Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай откри събитието с думите: „С отеческа благодарност ви приветствам на свещеническата конференция и всесърдечно се радвам на вашия отклик и присъствие в епархийския ни старопрестолен град Пловдив. Този път конференцията е по ваша инициатива. Същевременно аз също следя със загриженост процесите, които текат в момента и желая това наше събиране да ни направи по-силни и единни, за да застанем твърдо срещу опитите да бъде смутен епархийският ни живот точно през благословеното време на Великия пост. Скъпи гости на нашата конференция са Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на светата Зографска обител на Света гора – Атон, и Негово Всепреподобие йеромонах Висарион, които са тук с нас, за да ни подкрепят духовно в нашите трудове, за което искрено и братски им благодаря”.

Митрополит Николай разясни, че първоначалният повод за свикването на конференцията са били множеството свещенически писма до Митрополията, в които духовенството на Пловдивска епархия е изразило своето възмущение от нападките срещу светата Църква, свързани с лансираните от различни кръгове предложения за канонизация на Ванга. Пловдивските свещеници са попитали своя митрополит как най-добре да отговарят на своите пасоми не само за `дарбата` на Петричката врачка, но и за окултиста Дънов, както и за другите форми на езотеризъм, окултизъм, спиритизъм, екстрасенство и магьосничество. По този повод Пловдивският митрополит бе поканил йеромонах Висарион, за да набележи пред всички свещеници на Пловдивска епархия основните белези, по които Ванга и Дънов ясно се причисляват към лъжепророците и антихристите, с каквито Църквата се е сблъсквала през всички времена на своето съществуване.

Митрополит Николай подчерта, че междувременно врагът на великопостния ни подвиг е измислил нова атака, за да се надсмее над свещениците и вярващите християни и да урони престижа на Църквата, като я въвлече в суетни грижи. Един свещеник от Софийска епархия със свои събратя от Неврокопска епархия, които стоят в основата на т. нар. „свещенически синдикат”, отхвърлен от Св. Синод като противоуставен и противоканоничен, са провокирали проверка на Инспекцията по труда в цялата Пловдивска епархия относно отношенията между митрополита като работодател и свещеника като работник, забравяйки, че свещенослужителят не е обикновен работник, и че неговият работен ден не свършва в пет часа следобед, а е призвание 24 часа в денонощието, с което всеки истински Христов воин остава вярно на своя пост до последния си дъх. Епархийският архиерей подчерта, че тъй като в епархията му всичко, свързано с трудовите правоотношения, изплащането на заплати, данъци и осигуровки, превеждането на премии за големите християнски празници, е изрядно, проверките слизат по-надолу, засягайки специфичното устройство на църковния живот, който има свои вътрешни порядки, съхранени още от времето на нашите предци, и които никой до този момент не си е позволявал да нарушава. Владиката подчерта, че Църквата се стреми да се съобразява с държавните закони, но само дотолкова, доколкото последните не противоречат на църковното учение, правила и вътрешно устройство. Затова митрополит Николай призова своите свещеници да изпълнят Окръжното на Св. Синод от 17 март 2011 г., в което се указва на всички духовници по места – при евентуални проверки на Инспекцията по труда – те да изискват държавните служители да им представят писмено разрешение от съответния епархийски митрополит, за да бъде допусната проверовъчна комисия в храма. В тази връзка след обсъжданията по темата пловдивските свещеници гласуваха с пълно единодушие и подписаха обща декларация, в която се подчертава особеното служение на православните свещеници и се отхвърля формалното и злонамерено отношение към тези, за които категории като „работно време” и „пенсиониране” не важат, тъй като духовниците дават пожизнен обет да служат на Бога, Църквата и народа си.

(В отделни новини ще ви представим дискусията с йеромонах Висарион по темата за лъжеиконите на българската духовност Ванга и Дънов, както и празничната програма на Пловдивска епархия, посветена на предстоящото канонизиране на Баташките мъченици.)

Снимки: Неделян Нешев

 

 

Снимки

Свещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. ПловдивСвещеническа конференция в гр. Пловдив
« предишна новинаследваща новина »