ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Свещеническа конференция и молебен в град Кюстендил

22 март 2011 18:59, Софийска митрополия
Празник в Кюстендилска духовна околия

С благословението на Негово Светейшество патриарх Максим в първия пролетен ден на 2011 г. Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, посети град Кюстендил. Поводите за това посещение бяха два - първият бе поканата, отправена от кмета на град Кюстендил г-н Петър Паунов към Негово Преосвещенство, да участва в тържествената програма за празника на града, а вторият - планираната свещеническа конференция за духовенството на Кюстендилска духовна околия.

В Кюстендил Знеполският епископ Йоан бе посрещнат пред катедралния храм „Успение Богородично“ от архиерейския наместник иконом Венцислав Шияков и свещеници от околията. С лития от храма софийският архиерей и градското духовенство се отправиха към централния площад на града, където бе отслужен водосвет с благодарствена молитва за изпросване на Божията милост за града и неговите жители. Така бе дадено начало на общоградското празненство.

На молитвеното последование присъства градоначалникът г-н Петър Паунов, придружен от почетните гости – преосвещения Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, министъра на здравеопазването г-н Ст. Константинов, депутати, представители на общинската и градската управа и множество граждани.

След като поръси събралия се народ, епископ Йоан се обърна към него с думите: “Дни като „Кюстендилска пролет” са важни, защото те събират човеците помежду им и ги укрепяват в любовта“. В словото си архиереят отбеляза, че "когато тези празници и срещи са подкрепени от православната вяра, има реална възможност да бъдат изживени всички благодатни моменти на единство, които са радост, подкрепа и утеха в трудни моменти“.

Кметът на града г-н Паунов изрази най-искрените си благодарности и благопожелания към софийския архиерей и духовенството за присъствието и отправените молитви към Всеподателя Бога.

Свещеническата конференция на духовенството на Кюстендилска духовна околия беше проведена в Архиерейското наместничество на град Кюстендил. В началото, Негово Преосвещенство епископ Йоан се обърна към събралите се свещенослужители с наставления относно някои изкушения, които срещат духовниците при своето служение. Архиереят насочи вниманието на присъстващите и към по-внимателното и молитвено извършване на богослужебните последования, както подобава на истинските пастири и духовници.

Във втората част на своето изложение епископ Йоан представи някои актуални въпроси за финансовото състояние на епархията, за сформирания т. нар. свещенически синдикат, както и въпроси свързани със социалното осигуряване на клириците от епархията. След това бяха зададени и обсъдени въпроси, засягащи богослужебния и енорийския живот на Кюстендилска духовна околия.

Конференцията завърши с изпяването на тропара на Петдесетница, с който се отправя молитва към Светия Дух да просвети и умъдри умовете и душите ни.

 

Текст: дякон Козма Поповски
Снимки: свещеник Георги Димитров

 

 

Снимки

Празник в Кюстендилска духовна околияПразник в Кюстендилска духовна околияОфициалните лицаПразник в Кюстендилска духовна околияОфициални лицаПразник в Кюстендилска духовна околияСвещеническа конференция в Кюстендилска духовна околияЗнеполският еп. Йоан чете доклад Свещеническа конференция в Кюстендилска духовна околияНационалният гербСвещеническа конференция в Кюстендилска духовна околияПод купола на храма
« предишна новинаследваща новина »