ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пловдивски митрополит Николай: Епископският жезъл не е за украса, не е за гордост, а за да бъде опазено вярното паство

21 март 2011 23:31, Пловдивска митрополия
Пловдивският митрополит Николай

20 март 2011 г., Пловдив, митрополитски храм „Св. Марина”.

Отпразнувахме Втората Неделя на Великия пост, посветена на св. Григорий Палама. Великопостната ни подготовка преди светлото посрещане на Христовото Възкресение се задълбочава и засилва, а срещу нея закономерно се отприщват изкушенията и изпитанията. Светата Църква ни призовава да се укрепим духовно и в подвига на молитвата, на въздържанието, на любовта и верността спрямо св. Православие да продължим напред към Празника, който оживотвори и възрадва цялата вселена.

„Огнено слово!”, „Запомняща се проповед!” – така съучаствалите в св. божествена Литургия православни духовници и миряни възприеха проповедта, която произнесе Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай на този ден. Високопреподобният схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир „Св. Георги” в Света гора – Атон, зографският брат йеромонах Висарион и г-н Здравко Димитров, кмет на Район Западен – Пловдив бяха сред официалните гости на духовното тържество.

Молитвата, чистотата и примерът на св. Григорий Палама…

Вярата в Христа на разслабления и изцеляването му от Господа в Капернаум – призив към нашата съвест и нашия живот…

Съвременното българско общество, спасителната православна вяра и нейната подмяна чрез опитите за изместване на Христос от съмнителни кумири като Петър Дънов и Ванга…

Приемливо ли е журналисти да нападат православното свещенство? Нормално ли е `авторитетно` да поучава за вярата една спортистка вместо епископа?

Трябва ли да се очаква от Църквата тя да се стреми да се харесва на човеци, вместо да угажда на Бога и вярно да Му служи в дух и истина, към каквото е призвана от Света Троица?

Как да стоим в Господа, когато ни наричат `талибани` и `фанатици`, докато се опитваме – според силите си – да отстояваме чистотата на православната вяра?

На тези въпроси митрополит Николай дава вълнуващи отговори и укрепяващо архиерейско наставление в дръзновената си проповед, която можете да чуете като аудиозапис в приложението към настоящата новина.

«Бог поругаван не бива» (Гал. 6:7).

Снимки: Неделян Нешев

 

 

Снимки

Пловдивският митрополит Николай

Аудио

Проповед на Пловдивския митр. Николай - 2.Неделя на Св. Григорий Палама - 20 март 2011 г., храм "Св. Марина", Пловдив

« предишна новинаследваща новина »