ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Проект „Славянската писменост – Образ и подобие”

22 март 2011 11:51, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Информационна брошура

Фондация „Човек на фокус” съвместно с Варненска и Великопреславска св. митрополия започва кампания за възстановяване присъствието в културния живот на гр. Варна на едно традиционно свързано с духовността и образованието място.

Фондацията кандидатства с проект „Славянската писменост – Образ и подобие” пред дирекция „Култура и духовно развитие” на Община Варна. Целта на проекта е да се създаде ново културно пространство в сградата на първото училище и първата българска църква в гр. Варна.

В навечерието на Деня на славянската писменост и култура се планира провеждането на семинар и откриването на изложба с икони и църковнославянски книги от Варненска и Великопреславска епархия. Ученици във Варна ще изследват заедно със специалисти иконописци, реставратори и богослови възрожденски книги и разпространението на образите на светите Кирил и Методий и техните ученици във възрожденското изкуство.

Изложбата щe бъде открита на 24 май - Деня на славянската писменост и култура, и ще продължи до края на месец септември. Така тя ще може да бъде посетена от всички граждани и гости на гр. Варна през летния туристически сезон.

Фондация „Човек на фокус” е създадена, за да поддържа и развива материалната база и дейностите към храм „Св. архангел Михаил”. Днес храмът е център за работа с младежи и деца. Тук ежеседмично се провеждат множество беседи, обучения и лекции, обогатяващи културния и духовния живот на гр. Варна.

Фондацията обединява усилията на юристи, икономисти, лекари, учители богослови и др. специалисти от различни области за съвременно разпространение на традиционните национални и духовни ценности.

Фондацията извършва своята дейност в обществена полза. Целта й е да превърне храм „Св. архангел Михаил” в място за активно общуване, в което личността с нейните желания и въпроси да е в центъра на вниманието.

От Учредителите на Фондацията

 

 

« предишна новинаследваща новина »