ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"

23 март 2011 18:50, Видинска митрополия
Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"

Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител". На учредяването, което се състоя в залата на СОУ "Цар Симеон Велики", присъстваха доц. Павел Павлов, председател на "Кръг Будител" и Пламен Крайски, почетен председател на "Кръг Будител", Ирена Александрова, председател на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите от Видин, както и граждани, съпричастни към каузата.

На срещата с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан участие взеха Величкият епископ Сионий, архимандрит Поликарп и йеромонах Максим.

Пламен Крайски, почетен председател на "Кръг Будител", представи основните идеи и цели на неправителствената организация – да запази културно-историческото наследство, опазването на националната идентичност на България и Северозапада, като част от нея, да преодолее икономическата, социалната и демографската безпътица, в която е изпаднал този край от родината ни.

Доц. Павел Павлов, председател на "Кръг Будител", представи и последния брой на българското списание за история, археология и памет "Будител", в което са поместени материали за Видинския край и неговите исторически ценности, и предложи на учредителите за почетен председател на видинския клон да бъде избран Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий.

Избирането на ръководство беше отложено за някой от следващите дни.

На учредителите беше представена и книгата "История на България.

Енциклопедия за малки и пораснали деца" с автори доц. Пламен Павлов и г-жа Райна Манджукова. Авторите посочиха, че по един екземпляр от книгата с българска история за деца ще бъде дарен на всяко едно видинско училище от Видинския митрополит Дометиан.

На учредителите бе представен и филм за Видин, който показва неговата красота, достолепност, културни и исторически богатства, както и състоянието на града в днешния му недотам привлекателен вид.

Бе прочетено и поздравително писмо от проф. Андрей Пантев, който подкрепи създаването на „Кръг Будител” във Видин и пожела Видин да възвърне в лицето на своите управляващи достойнството, величието и авторитета си.

Текст: архимандрит Поликарп и Ани Цекова
Снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"Във Видин бе учреден видински клон на "Кръг Будител"
« предишна новинаследваща новина »