ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Документална изложба „Осъдени и спасени” във Видин

24 март 2011 14:30, Видинска митрополия
Документална изложба „Осъдени и спасени” във Видин

На 24 март в Художествената галерия „Никола Петров”, гр. Видин, бе открита документална изложба под наслов „Осъдени и спасени”.

Изложбата е организирана от Държавна агенция „Архиви” и гостува във Видин по покана на Регионална дирекция „Архиви” – Монтана, Отдел „Териториален архив” – Видин и Художествена галерия „Никола Петров” – Видин.

На откриването на изложбата присъства и Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан. В своето приветствие той подчерта достойнствата на Българската православна църква и нейните заслуги по въпроса за спасяването на българските евреи и за благодарността на евреите към България, за тяхната любов и признателност към нашия народ.

Архиереят изтъкна по-специално делото на Видинския митрополит Неофит, изиграл важна роля за спасяването на евреите, деяние подтикнало впоследствие и Българския патриарх Кирил да бъде достоен последовател на Христовото милосърдие.

Документалната изложба “Осъдени и спасени” е изготвена през 2008 г. от Централния държавен архив по повод 65-годишнината от спасяването на българските евреи. Първото й експониране е през март 2008 г. в Кнесета (парламента) на Израел при официалното посещение на българския президент. Следва експониране в Париж, в сградата на ЮНЕСКО; в САЩ е експонирана два пъти; в Брюксел, в сградата на Европарламента; както и в редица областни градове на България.

В изложбата са включени документални материали, съхранявани в Държавна агенция “Архиви”, които в хронологичен ред проследяват съвместната история на българи и евреи от Освобождението на България – 3 март 1878 г. до събитията през 1943 г., когато различни прослойки на българското общество издигат глас срещу депортацията на сънародниците им от еврейски произход.

На 30 табла, разпределени по теми, са показани снимки и документи, които отразяват, както мирното съвместно съществуване на българи и евреи до приемането на Закона за защита на нацията през 1940 г., така и откритото, бурно недоволство на голяма част от българското общество против антиеврейския дискриминационен характер на закона. Проследена е хронологията на антиеврейското законодателство и последвалите го опити за депортация на българските евреи, както и позициите, които заемат български политици, интелектуалци и Св. Синод на Българската православна църква за спасяването им.

На вниманието на видинското гражданство са предложени и документи по темата на изложбата, съхранявани в отдел “Териториален архив” – Видин, които свидетелстват за – отношението на видинчани към съгражданите им от израелски произход; за живота на евреите в трудните години, когато е действал Законът за защита на нацията; документи, изразяващи благодарността на евреите към българския народ и в частност към видинчани.

На откриването на изложбата присъстваха представители на общинската власт на Видин, областна администрация, културни и обществени труженици, които изказаха своето възхищение от инициативата на Видинския архив, изложбата да гостува в старопрестолния град.

Текст: архимандрит Поликарп, радио "Фокус"
Снимки: архимандрит Поликарп

 

 

Снимки

Документална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във ВидинДокументална изложба „Осъдени и спасени” във Видин
« предишна новинаследваща новина »