ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благовещение е!

25 март 2011 15:21, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Подаръкът от художничката Михаела Димитрова

И тази година празникът Благовещение облъхва сърцата ни с голяма радост. В храмовете в град Търговище тържествено бият камбаните.

След св. Златоустова литургия ст. ик. Славчо Проданов в своята проповед, след като припомни библейския разказ, каза: «Това преславно събитие, станало в Назарет Галилейски, е начало на вековния, всечовешки блян – спасението от греха. Но то е особено бележито още и с това, че Промислителят благоволи да изпрати това спасение чрез жената – майка.

Майката е извор на топлина и светлина в семейството. Тя му дава дух и живот. Трайно и с бъднина е това общество, което издига в култ майчинството. Социален строй, който откъсва майката от светилището на семейството и я праща по фабрики и заводи се самоосъди на гибел. Общество, в което майчинството е останало без благоговейната почит, тежко боледува. Жената – майка винаги е имала в лицето на светата Църква най-верния и искрен приятел и защитник.

Жени! Благодарете на Бога, че ви е облякъл с благоволение да бъдете майки. Стремете се да оправдаете своето призвание: ангели – хранители на живота. Тогава Родината ще ви благославя и пред Бога ще намерите благодат.”

Храм „Свети Йоан Рилски” днес получи подарък. Младата художничка Михаела Димитрова от гр. Попово нарисува и дари иконата „Благовещение”. Християните с благодарност и радост минаваха да се поклонят и да почетат празника.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ!

Текст и снимки: презвитера Валентина Проданова

 

 

Снимки

Благовещение в гр. ТърговищеБлаговещение в гр. ТърговищеБлаговещение в гр. ТърговищеБлаговещение в гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »