ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Радвайте се, защото Господ е с вас!” – предаване на семинарското знаме в СДС „Св. Йоан Рилски”

26 март 2011 18:08, Българска Патриаршия
Предаване на семинарското знаме

Насред усилните дни на светата и велика Четиридесетница един особено затрогващ празник съгрява с тихата си и умилителна радост сърцата на всеки вярващ – празникът на благата вест, Благовещение. Този единствен по рода си празник в православната еортология, бидейки Богородичен, но и Господски същевременно, се отбелязва с особена тържественост в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”. Това е вторият личен празник на семинарията, след този на Българския чудотворец и неин закрилник. „Днес е началото на нашето спасение”, се пее в празничния тропар, „.... Син Божи става Син на Девица”.

В този ден, когато Божият Син, Премъдростта Божия, се въплъти и слезе между човеците, зрелостниците от пети клас, които до този момент опазват знамето на училището, под чието и благословение придобиват познание за богословските и богослужебни предмети, го предават на онези, които идват след тях – семинаристите от четвърти клас. Оттук нататък те биват поверени от ректора и преподавателската колегия на духовната школа на Премъдростта Божия и Пресвета Богородица по силата на личните им усилия и дръзновение. На тях им предстои да прояват и докажат себе си и придобитите си познания в предстоящите нелеки вътрешни (по специалността) и външни матури.

За ознаменуването на празника днес в храма на семинарията бе отслужена празнична св. Литургия от отец-ректора ставроф. ик. д-р Захарий Дечев, ефимериите свещ. Божидар Маринов, свещ. Константин Цанков, свещ. Ангел от столичния храм „Св. Параскева” и дякон Александър Нешев.

На клироса по установена традиция застанаха учениците от пети клас, но вече сами, без помощта на своя ръководител и учител г-н Любомир Игнатов, който по време на цялата богослужба стоеше в дъното храма, притихнал и заслушан във всеки тон. Благовещенското богослужение е и изпитът за това как умеят да се справят сами петокласниците на клироса и как ги е подготвил преподавателят им по църковно пеене.

Наосът на храма бе изпълнен със семинаристите от всички класове, с преподавателите, възпитателите и служителите на семинарията. Скъпи съобщници в празника бяха деканът на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” доц. д-р Емил Трайчев, зам.-деканът доц. д-р Любомир Тенекеджиев, проф. д-р Славчо Вълчанов, проф. дпн Клавдия Сапунджиева, преподавателите доц. Костадин Нушев, д-р Катя Дамянова, както и родители и благочестни християни.

Завладяваща и задълбочена проповед за празника произнесе петокурсникът Светослав Цеков. „Нека приемем с трепет и вяра тайната на светото Благовещение – девицата Мариам ражда Иисус, Божия Син, за да ни спаси и царството Му не ще има край. И възрадвани от тази чудна тайна да станем и ние носители и разпространители на благовещенската радост”- каза той. „Нека винаги – в сполуки и в беди, в спокойствие и в изпитания, в добруване и в несгоди – да пребъдваме в тази благовещенска Христова и Божия радост”.

В края на бослужението отец-ректорът се обърна към присъстващите с покана да заповядат на тържественото предаване на семинарското знаме.

Петокурсниците бяха поздравени за това, че за първи път от години се случва да не могат да бъдат отправени никакви забележки относно клиросното песнопеене в този ден.

След края на св. Литургия започна и самата церемония по предаването на знамето. Тя се състоя пред фиалата в двора на Семинарията.

Семинаристите по класове застанаха покрай фиалата, като четвъртокурсниците в семинарско облачение се подредиха до аналоя със св. Евангелие. Петокурсниците със знамето начело, следвани от отец-ректора, свещенослужителите и преподавателите по богословие, изминаха тържествения ход от храма до двора, където ги очакваха останалите.

Тук отец Захарий се обърна към присъстващите с думите, че днешният ден е денят на завършващите през тази година. Напомни, че „предаването на знамето от абитуриентите на следващия клас е традиция повече от стогодишна в историята на семинарията”, а Софийската семинария е едно от най-старите училища в родината ни със своя традиция и история.

От името на петокурсниците Светослав Цеков благодари на отец-ректора, семинарското духовенство, преподавателите и възпитателите, „които щедро ни раздавахте просвета, които стояхте близо до евангелския светилник, до учението на Христа Спасителя, Който ви даваше сила... Които ни учехте, че велик ще се нарече този, който научи другите на добро, и горко на онзи, който съблазни невинността”. И отбеляза, че сега „когато настъпи часът да предадем чисто и неопетнено семинарското знаме на тези, които идват след нас, го правим с благопожеланията, независимо от трудностите, които ще ги изненадат, достойно да отстояват честта и чистотата на званието „семинарист”; ... да устоят и да издържат докрай, за да може да изпитат с цялото си същество радостта от този прекрасен момент, в който се намираме ние”.

Настъпи и самият момент по предаването на знамето. То бе съпроводено и от полагането през рамо на ленти с българския трикольор, които семинаристите поставят при най-тържествените случаи.

От името на четвъртокурсниците Ангел Ангелов пожела на завършващите успех и благословен житейски път.

Всички зрелостници целунаха един по един св. Евангелие, семинарското знаме и взеха благословение от отец-ректора.

После всички зрелостници, преподаватели, служители и гости бяха поканени за кратък прием на чаша ободряващо кафе и постни сладки в семинарската аула.

Тук прозвуча многолетствие за празника.

Отец-ректорът отправи своите благопожелания към завършващите. Отбеляза, че този ден е ден на дръзновение за тях, но и на радост. Пожела им да пазят в паметта си добрите дни и спомени за времето, когато са били стипендианти на Св. Синод на БПЦ в Софийската духовна семинария. От името на преподавателския и възпитателски колектив им пожела попътен вятър в житейския друм, но и да помнят, че „Бог дава всекиму според заслуженото”. „Моята мисия е една, каза той, възпитаниците на Софийската семинария да се формират и израснат като добри хора. Защото добротата се отразява върху целия живот и той става чист и спасителен. Това е и моят благослов”.

Деканът на Богословския факултет доц. д-р Емил Трайчев отправи приятелски думи и съвети към младите възпитаници на богословието, като подчерта, че вратите на Богословската Алма-матер стоят широко отворени за тях.

Последваха приятните мигове на приятелски разговори и споделени надежди.

Текст: Анула Христова
Снимки: Иван Георгиев

 

 

Снимки

Тържествена св. ЛитургияЧетене на ЕвангелиетоЧетене на ЕвангелиетоМалък входВ Святая СвятихПети клас около клиросаТържествена св. ЛитургияВелик входВелик входВелик входВелик входВелик входПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияОсвещаванеОсвещаванеОсвещаванеИподяконитеПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПразнична св. ЛитургияПричастяванеПричастяванеПричастяванеПразнична св. ЛитургияПетокурсниците със семинарското знамеПетокурсниците със семинарското знамеПетокурсниците със семинарското знамеПетокурсниците със семинарското знамеЗнаменосецътПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеПетокурсниците със семинарското знамеБлагопожелателно слово от отец-ректораДеканите на БФ на СУ "Св. Климент Охридски"Светослав Цеков от името на пети семинарски курсПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеМоментът на предаването на знаметоПолагане на трикольораПолагане на трикольораЧетвърти клас със знамето и трикольориОт името на четвърти класПредаване на семинарското знамеЦелуване на ЕвангелиетоЦелуване на знаметоБлагослов от ректораБлагослов от ректораБлагослов от ректораПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеПредаване на семинарското знамеСеминарското знаме е с четвърти класВ аулатаПредаване на семинарското знаме
« предишна новинаследваща новина »